Начало Хранене и здраве ПРОБИОТИЦИ – здравето отвътре личи отвън

ПРОБИОТИЦИ – здравето отвътре личи отвън

655
0

д-р Цанко Стефанов
Пробиотиците масово се препоръчват през последните години. Причината за това е влошеният хранителен статус у населението и масовото навлизане на ГМО продуктите, които на практика са по-трудно смилаеми и не носят същия хранителен и животоподкрепящ потенциал.
Учените обсъждат множество полезни ефекти на пробиотиците, като някои от тях са доказани като 100% .
1. Пробиотиците имат силно изразен 💢антитуморен растеж на дебелото черво. Самите те проявяват антимутагенна активност. Променя се про-канцерогенната активност на колонизираните микроорганизми.
2. Друго полезно действие на пробиотиците е контрол на 💢свръхрастежа в тънките черва. Лактобацилите пряко влияят върху активността на растежа на бактериите, като намаляват токсичните метаболити.
3. Пробиотиците са особено ефективни за превенция и контрол на 💢сърдечносъдови заболявания. По директен път се осъществява и контрол над 💢кръвното налягане. Бактериалните клетки, внесени отвън, спомагат за асимилацията на холестерол от бактериалните клетки. Също така пробиотиците имат противоокислителен ефект, което променя хидролазната ензимна активност.
4. Пробиотиците имат силно изразен ефект при превенцията на 💢урогенитални инфекции, защото бактериите могат да се прикрепят към лигавицата на уринарния и полов тракт. По такъв начин се инхибира производството на кислородна вода и се възстановява нормалната микробна флора.
5. Пробиотиците също така много умело модулират 💢имунната система. Те имат спомагателен ефект, осъществяват производството на антитела и стимулират системния имунен отговор. Също така драстично завишават нивата на Т-клетъчните лимфоцити, произвеждат цитокини и предпазват от транслокация на антигени в кръвния поток, което има изразен ефект при борбата с 💢алергии.

РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук