Начало Вяра.бг На 15 юли Православната църква почита Св. мчци Кирик и Юлита. Св....

На 15 юли Православната църква почита Св. мчци Кирик и Юлита. Св. равноап. княз Владимир

652
0

Св. мчци Кирик и Юлита

Св. Юлита произлизала от рода на предишните римски царе. Овдовяла на млади години, като имала само един тригодишен син Кирик. Тя живеела в гр. Икония (област Ликаония) и цяла била предадена на Христовата вяра. Своя син тя кръстила веднага след рождението му, а като станал на три години, научила го на вяра и молитва, доколкото едно дете на такава възраст може да възприеме.

Когато при Диоклетиан настанало гонение и в Ликаонската област, Юлита взела тригодишния си син и с двете си верни слугини избягала в Селевкия. Когато започнали и тук да преследват християните, тя отишла в Килийския град Тарс. Но и тук не могла да се скрие и скоро била изведена със сина си на съд. Управителят я попитал за нейното име, род и отечество. Тя се нарекла само християнка. Управителят тогава й отнел сина и заповядал да я бият с волски жили. Детето жално гледало майка си, плачело и искало да се изтръгне из ръцете, които го държали. Управителят се опитал да го погали, но Кирик с висок глас извикал: „Аз съм християнин, пусни ме при мама!“ И взел с ръчичките си да драска управителя, като отвръщал лице от него.

Озлобеният управител го блъснал от своето високо седалище. Кирик паднал надолу и удряйки главичката си по каменните стъпала, обагрил това място с кръвта си и предал Богу своята света и невинна душа. Виждайки как Кирик пострадал преди нея, св. Юлита се изпълнила с радост и поблагодарила на Бога, загдето нейният син се удостоил с мъченически венец. След много мъки и Юлита била посечена с меч. Това станало в 304 година.

Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата „Св. Богородица“.

Свети княз Владимир Велики

На 15 юли Православната църква празнува паметта на Св. княз Владимир  – покръстител на руския народ. Той е бил владетел на най-голямото руско княжество  – Киевска Рус. 

Княз Владимир (956 – 1015) е трети син на руския княз Светослав I. Царуването му било типично езическо – бил жесток владетел и правел много езически жертвоприношения.

През 988г. Владимир разширява държавата си до Крим, получава достъп до Черно море и така се намесва в търговските отношения на Византия. Империята действа по свой обичай – неутрализира силните езически влияния чрез християнството. Император Василий II покръства Владимир същата година и му дава дъщеря си Анна за съпруга, както и християнското име Василий. 

Своята пламенност Владимир обръща в покръстителна дейност, строи храмове и манастири. Той е първият духовен обединител на руския народ и получава духовната титла Равноапостол. 

На княз Владимир са кръстени Киевският университет и орден за държавни заслуги. Днес името Владимир е много разпространено в Русия. 

На 15 юли имен ден празнуват Владимир, Владимира, Влада, Владена, Влади, Господин.

goldcenter.bg; cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук