Начало Култура.бг Онлайн литературно четене на Вазови произведения в Асеновград

Онлайн литературно четене на Вазови произведения в Асеновград

599
0

Литературен клуб „Орфей“ към НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски – 1997 г.“ в Асеновград инициира литературно четене – онлайн. Поради създалата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, творците от читалищната организация ще почетат паметта на Иван Вазов интерактивно. Членове на литературен клуб „Орфей“ записаха видеа, в които рецитират или четат част от Вазови стихове, романи и други произведения.

Инициативата се реализира по повод 170-тата годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. В онлайн четенето се включиха 5-ма членове на Литературен клуб „Орфей“. Йордан Кожухаров представя „Отечество любезно, как хубаво си ти“, „Български език“ и „Родна реч“. Виктория Стефанова се включва в инициативата с „Кого“, а Василка Дойчева – с „Портрет“, „Люлякът ми замириса“ и „Съзерцание“. Елена Славкова представя „Не се гаси туй що не гасне“ и „За да те помни вечността“. Последното произведение е нейно авторско и е посветено именно на Иван Вазов. Златина Садразанова се включва с творбата „И често мисля аз печално“.

Видеоклиповете ще бъдат публикувани във видео канала на община Асеновград през следващите няколко дни. Идеята ще се реализира в поредица, тъй като не е достатъчно паметта на Иван Вазов да бъде почетена еднократно, защото той е един от най-великите български поети, писатели и драматурзи на всички времена. Неслучайно е наричан „патриархът на българската литература“, защото творчеството му е отражение на 2 исторически епохи – Възраждане и следосвобожденска България. Литературен клуб „Орфей“ приканва асеновградчани да се включат в инициативата, като прочетат част от някое произведение на Иван Вазов, записвайки се на видео, след което да го публикуват на стената си във Facebook. Така 170-годишнината от рождението на безсмъртния книжовник ще се превърне в масово онлайн събитие.

ТВ САТ КОМ;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук