Начало Култура.бг Регионалната библиотека в Плевен пази уникални издания на Вазов

Регионалната библиотека в Плевен пази уникални издания на Вазов

600
0

Расте търсенето на заглавия извън учебната програма

На 9 юли България отбеляза 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Плевенската регионална библиотека „Христо Смирненски“ е с един от най-богатите фондове у нас. Книгите намериха своя нов дом преди години в специално изградена за тази цел сграда, която дава възможност за правилното съхранение на ценни екземпляри. Едно от уникалните издания е на класическото произведение на Иван Вазов „Под игото“.

„Ние притежаваме първото издание на романа „Под игото“, в сборника „Народни умотворения“, издаден през 1889 година. Уникално издание, не се намира често. В последователни броеве на този сборник, на части, е издаден романът „Под игото“, разказва пред „Хоризонт“ директорът на библиотеката Аня Михова. Тя допълва колко е важно „старите книги да се пазят в определен режим, за да можем и сега да им се радваме и да видим какво е било и откъде можем да почерпим вдъхновение за нас, за българската култура, за българската литература“.

Миналата година при много голям интерес е преминала изложбата „125 години – 125 книги“, посветена на изданията на „Под игото“. „Тогава можеха да минат учениците от плевенските училища, ценителите на българската литература и да разгледат, да „пипнат“ всички издания, които имаме за Вазов. Имаме и едно много интересно издание от 1921 година, което се нарича „Прослава за Иван Вазов“. В него са събрани всички биографични данни за Иван Вазов – неща, от които можем да почерпим информация за великия поет, за неговия живот, за неговото творчество“, изтъква Михова.

В електронния каталог на библиотеката в Плевен фигурират над 400 издания на Вазов. Въпреки неглижирането на изучаването на българските поети, в това число на Иван Вазов, интересът към неговото творчество не намалява, твърди Аня Михова. В старата сбирка от фондовете на библиотеката с творби на народния поет има над 160 тома, издадени преди 1944 година.

„И на определени годишнини, тематични, изложби, които правим, ние изваждаме книгите от този стар фонд, за да могат да се „пипнат“ и да се докосне всеки един до автентичното книгоиздаване, да може ценителите на българската литература да се стимулират и да предизвикаме интерес към четенето“, отбелязва библиотечният директор.

В последните години се търсят повече заглавия и данни за авторите, които не влизат в учебната програма, отчитат от екипа на библиотеката. „Търсят се произведения, например първото издание на романа „Нова земя“, което ние притежаваме също. По-стари, по-неизвестни, неизучавани книги и стихове на Вазов. Това ни дава надеждата, че не всичко е загубено и че може би и в бъдеще ще се изучава, ще се цени и ще се обича българската литература.“

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук