Начало География.бг “Дядо Йоцо гледа” и Искърският пролом – за широко отворени очи и...

“Дядо Йоцо гледа” и Искърският пролом – за широко отворени очи и сетива

763
0

„Дядо Йоцо гледа“ е едно от местата около София, които си заслужават. Удобно е за еднодневна разходка и подходящо дори за семейства с малки деца.

Написано от Юлия Вукова

Днес ще Ви отведа до едно любимо мое място – Искърското дефиле и по-точно паметникът Дядо Йоцо Гледа. Отправяме се в посока град Своге. Пътят лъкатуши през пролома, образуван от река Искър образува невероятно красиви места, които ще видите.

Дядо Йоцо гледа

Живописният път по Искърското дефиле

Целият пролом е изтъкан от невероятни пейзажи. Вероятно сте посещавали Лакатнишките скали, пещера Темната дупка или водопад Скакля, но аз определено с две ръце Ви препоръчвам да не подминавате паметника дядо Йоцо гледа.


Как се стига до там:

Малко преди село Очин дол, по основния път от София към Мездра има малка отбивка, която няма как да пропуснете. Свивайки наляво ще видите голяма табела с информация за туристическите обекти в  района.

Дядо Йоцо гледа

Информационната табела на разклона към паметника

Пътят нагоре е тесен, със завои, но добре поддържан и проходим за всякакви автомобили. След по-малко от 5 минути стигате до паркинга на една малка механа, където може да хапнете. А ако си носите храна, бихте могли да се отбиете в голямата беседка, разположена непосредствено под паметника.

Дядо Йоцо гледа

Изглед към комплекс “Дядо Йоцо гледа”

Паметникът Дядо Йоцо гледа

Паметникът е изграден през 2005 година. Проектът за него е дело на скулпторите Моника Игаренска и Георги Тишков, а идеята е на Огнян Петров, родом от село Очин дол. Община Мездра и дарители са „виновниците“ за изграждането на красивата скулптура. Висока е 5 метра и в нея се превъплъщава Вазовия герой Дядо Йоцо, от едноименния разказ „Дядо Йоцо гледа“.

Дядо Йоцо гледа
Загледан към бъдещето…

Изработена е от бял врачански камък и сякаш кацнал над дефилето Дядо Йоцо е вперил незрящ поглед към железницата, която очаква да мине по линията София-Мездра.  Макар и сляп, дядо Йоцо успява да „види“ бъдещето на родината чрез духовната светлина на своята вяра в българското. Тя го озарява вътрешно, дарява го с друг вид сетива. Дядо Йоцо устремява духовен взор към свободата на българското – „Да види свободна България“…

Дядо Йоцо гледа
Дядо Йоцо гледа

Комплексът „Дядо Йоцо гледа“

Комплексът е разположен върху хълм, върху чийто сравнително равнинен терен е изградена както вече спомена малка кокетна механа. Около нея се простира невероятно поддържана цветна градина, с различни цветни и храстови видове.

Дядо Йоцо гледа
Дървената беседка пред паметника

Под самия паметник “Дядо Йоцо гледа” има дървена панорамна беседка, с изглед към цялото дефиле. А под самия комплекс се спускат отвесни скали. Реката, гледана сякаш от птичи поглед вие своята снага между скалните масиви, прорязани от Искър.

Дядо Йоцо гледа
Комплекс “Дядо Йоцо Гледа”

От другата страна на паркинга и заведението има изградена пътека с дървени парапети, започваща от табелата “Горски кът”, която не след дълго ще ви отведе до друга дървена беседка. В общи линии цялата територия около паметника е облагородена и пригодена за разходки и туризъм.

Дядо Йоцо гледа

Горският кът и беседката

Посещавала съм няколко пъти това място и мога да Ви споделя, че всеки един път е специален и предизвиква в мен нови усещания. Но трябва да го изпитате, няма как да Ви убедя в думите си, а и не е това целта ми.

Идвайки към Очин дол или тръгвайки си обратно към София, малко преди или съответно след отбивката за паметника дядо Йоцо гледа, от едната страна на пътя ще се натъкнете на малко живописно езерце, отляво на което има и красив водопад, чиито води падат директно от отвесните скали. А между двете водни красоти има и кокетно заведения където бихте могли да се насладите на водните пръски и шумящата вода.

Оттук може да се насочите към Вазова екопътека и Манастир Седемте престола

Дядо Йоцо гледа
Езерото и водопадът, разположение на самия път

Като цяло целият път през Искърското дефиле е адски красиво и много подходящо за разходка 1 ден от София и осеяно с  подобни “must seen” красоти и природни забележителности.

Не ги пропускайте!

time2travel.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук