Начало Новини.бг Германският министър на отбраната ни благодари за маските и защитните облекла

Германският министър на отбраната ни благодари за маските и защитните облекла

651
0

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.

Двамата изразиха задоволство от ползотворното двустранно сътрудничество и посочиха за пример партньорството в началото на пандемията от COVID-19, когато благодарение на съвместната работа Германия се снабди с предпазни средства, произведени от български фирми, които бързо успяха да реорганизират производствата си.

„Искам да Ви благодаря най-сърдечно, че България ни подкрепи в продукцията на защитните облекла и маските, това много ни помогна. Сътрудничеството ни е много важно, защото само заедно можем да преодолеем последствията от тази криза“, заяви германският министър.

Двамата обсъдиха приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС, стартирало на 1 юни, както и европейското сътрудничество в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Борисов пожела успех на Германия в изпълнението на всички цели през следващите шест месеца.

Министър-председателят заяви, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи пред сигурността. Той подчерта, че основен приоритет за страната ни, като член на ЕС и НАТО, е укрепването на устойчивостта, както в икономическо и социално отношение, така и във военно.

Борисов беше категоричен, че в период на безпрецедентна криза за Европа и света България продължава да изпълнява ангажиментите си, поети по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Той посочи, че страната ни остава ангажирана с изпълнението на отговорностите си, свързани с развитието на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, включително и по отношение на разходите за отбрана.

Премиерът заяви, че в европейски план България очаква амбициозен бюджет за Европейския фонд за отбрана като ключов механизъм за развитие на изследователската и индустриално-технологичната база на Европа, намаляване на зависимостите и постигане на стратегическа автономност.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук