Начало Култура.бг Ликът на Васил Левски изгря на училище във Враца

Ликът на Васил Левски изгря на училище във Враца

616
0

Ликът на Васил Левски изгря на фасадата на училище във Враца. В навечерието на рождения ден на Апостола на свободата – 18 юли, бе нарисуван най-мащабният портрет на Левски. 

Той е дело на световно известния български художник Станислав Трифонов – Насимо. Ликът на Дякона се простира на 50 кв. м. точно до входа на ОУ „Васил Левски“ в град Враца.

Насимо е автор и на друг проект в града под Балкана – монументалната илюстрация „Факелът“ се намира в центъра на града и се простира на площ от над 100 кв.м.

По време на превърналия се в ежегоден хип-хоп фестивал във Враца, улични творци преобразяват сгради, спирки и подлези. Именно в рамките на такова събитие бе изрисувана сградата на СУ „Никола Войводов“ с лика на врачанина Никола Войводов и корабът „Германия“. Автор на илюстрацията е Димитър Механджийски. На друга част от сградата пък графити майсторът Светозар Янков–Sve е нарисувал стенописът „Момичето с книгите“.

Преобразена е и част от сградата на Регионалния исторически музей, където творци са направили репродукция от боя на част от Рогозенското съкровище. В навечерието на Ботеви дни преди три години пък, стена на жилищен блок във Враца, бе изписана със стихотворението „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук