Начало Новини.бг Висока оценка за Военноморските сили след учението „Бриз 2020“ (СНИМКИ)

Висока оценка за Военноморските сили след учението „Бриз 2020“ (СНИМКИ)

524
0

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка на подготовката на Военноморските сили (ВМС) след днешните демонстрации на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020“.

„Военноморските сили винаги са готови да се срещат с предизвикателства. Нивото на подготовка на нашия флот е много добро и ще става още по-добро, когато реализираме проекта за двата нови кораба, както и модернизацията на двете фрегати“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след края на близо двучасовите действия по море, съобщиха от МО.

Министър Каракачанов припомни, че германската фирма „Люрсен“ е избрана в конкурса за строеж на два нови модулни патрулни кораби. Преговорите по договора продължават, очаква се той да бъде подписан през октомври, като и двата кораба ще се строят в България, обясни още министър Каракачанов. Той подчерта, че условие към участниците в конкурса е било поне единият кораб да бъде построен в българска корабостроителница. „Това, че и двата кораба ще се строят у нас означава, че около 20% от бюджета на проекта ще останат в България – за заплати, осигуровки и др.“, обясни още министърът на отбраната

„Добра година за Военноморските сили. През месец юни изпълнихме експериментална практическа ракетна стрелба с ПБРК „Рубеж“, която не беше правена от 18 години. Учението, на чийто ВИП ден присъстваме днес, по всички оценки се развива много добре. Има голям напредък при отработването на наблюдаваните епизоди. Показваме, че сме оперативно съвместими“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Адмирал Ефтимов посочи като един от най-съществените моменти при наблюдаваните демонстрации днес ръководството на съединението от командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и взаимодействието с военноморската авиация на САЩ. Адмирал Ефтимов благодари на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов за вложените последователни усилия, както и на екипажа на „Горди“, който в кратък срок е успял да подготви фрегатата за изпълнение на поставените задачи

„Планираните задачи на море бяха изпълнени напълно“, заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, за тазгодишното военноморско учение „Бриз 2020“. Той също изрази задоволство от действията на военнослужещите по време на учението и подчерта, че днес пред високопоставени гости и медии са били демонстрирани част от тренираните епизоди.

Днес бяха изпълнени операции, свързани със сигурността по море, като преодоляване на инцидент с търговски кораб, спасяване на бедстващи хора, ликвидиране на нефтен разлив, погасяване на пожар на кораб, евакуация на ранен военнослужещ, овладяване на похитен търговски кораб и други. В хода на учението имаше демонстрационни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс по въздушна цел, стрелба от вертолет AS565 MB ”Panther” по морска цел, атака на подводница и използване на противоподводни бомби и други.

Румен Радев и Красимир Каракачанов

БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев също наблюдава днешните демонстрационни занятия от борда на фрегата „Горди“. Сред гостите бяха още представители на централната и местната власт, висши офицери и други. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук