Начало Новини.бг В Черно море живее мистериозна гадинка, която може да доведе до следващата...

В Черно море живее мистериозна гадинка, която може да доведе до следващата голяма пандемия

678
0

Според ново глобално проучване инвазивните видове може да са причина за увеличаване на броя на инфекциозните болести. Броят на животните, микробите и бактериите, които са внесени случайно или умишлено на територии, на които по принцип не виреят, се увеличава. По-голямата част от тях се чувстват добре в новия си хабитат, но вредят на околната среда, човешкото здраве и икономиката.

Проучването, проведено в 13 държави на 6 континента, стига до извода, че броят на инвазивните видове е скочил значително, като през 2019 година са регистрирани 18 хил. от тях. Но според професор Лора Майерсън от Университета в Род Айлънд, броят им може да е много по-голям. Изследването, от което и тя е част, е публикувано в Biological Reviews.

„Това са видовете, които сме открили и сме успели да запишем. Но има и такива, които се внасят незабелязано, като бактериите и гъбичките, които могат да бъдат много опасни. Отнема ни много време да осъзнаем, че те всъщност са там“, обяснява проф. Майерсън пред The Independent.

Пандемията от коронавирус ни накара да осъзнаем, колко реален е риска от зоонозни болести – вируси, които „скачат“ между животни и хора. А според изследването, инвазивните видове са значим източник на „замърсяване с патогени“, като вируси и бактерии, които инфектират нови приемници или региони.

Учените предупреждават, че се знае малко за въздействието на инвазивните видове и свързаните с тях инфекциозни заболявания върху биоразнообразието и екосистемите. „Когато внесеш животно, било то като домашен любимец или чрез нелегалния пазар за животни, то със сигурност носи със себе си патогени, които могат да се окажат зоонозни или да прескочат върху други животни. Проблемът не е само в предаването на вируса от животно на човек, но и от животно на друго животно. Това е голям проблем за дивия живот и агрокултурата. Също така е проблем и за биосигурността“, казва проф. Майерсън.

Като пример изследването посочва тигровия комар. През 2019 г. насекомите, които пренасят вирусите зика, чикунгуня и денга бяха забелязани за пръв път във Вермонт. Биологичните инвазии имат широко въздействие върху благосъстоянието на човека. В Източна Африка появата на воден хиацинт във езерото Виктория доведе до замиране на риболова и емиграция.

Риболовът на хамсия в някои части на Черно море също бе спрян заради появата на нов вид мекотело. Появи се притеснение и за здравето на хората, след като отровна инвазивна риба рани рибар в източното Средиземноморие.

Според анализ от 2017 година инвазивните видове са довели до изчезването на 1/3 от животинските видове и 25% от растителните видове. Всяка година загубите, причинени от инвазивни видове в САЩ, Великобритания, Австралия, Южна Африка и Бразилия надхвърлят 1 милиард долара.

Най-силно засегнатите райони от инвазивните видове са крайбрежията, но новото изследване показа, че дори и най-отдалечените части на Земята не са в безопасност. До голяма степен те допринасят и за Глобалното затопляне. Но въпреки рисковете, които носят със себе си, на черния пазар не спират да се предлагат диви видове, а контрол трудно би могъл да бъде установен.

Източник: dnes.bg

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук