Начало Емигранти.бг Голяма победа за българите в Украйна

Голяма победа за българите в Украйна

695
0

Постигната е голяма победа за българската общност в Украйна. Днес Украинският парламент гласува с внушителното мнозинство от 238 гласа „за”, като част от административната реформа, създаването на Болградски район с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население.  

Победата идва след прякото ангажиране на лидера на НФСБ Валери Симеонов целостта на българската общност да бъде запазена и нейните интереси и права да бъдат защитени, се казва в съобщение на пресслужбата на федерацията. По негово предложение Народното събрание на Република България излезе с декларация, с която се обяви срещу подготвяното разделение на Болградския административен район на 5 части, което щеше да нанесе тежък удар върху българската общност там. 

Асоциацията на българите в Украйна, оглавявана от депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе, изрази своята благодарност и задоволство от решението и подкрепата на майка България за постигането на тази историческа победа, отговаряща на надеждите и очакванията на цялата българска диаспора. 

Преди седмица образователните министерства на България и Украйна са подписали спогодба, регламентираща изучаването на български език в населените с българи райони на Бесарабия и Запорожието. 

Очаква се в най-скоро време откриването на Българска гимназия в Одеса и на Украински културен център в София.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук