Начало География.бг Красотата на Мелник, Мелнишките пирамиди, in vino veritas, любимо кътче от...

Красотата на Мелник, Мелнишките пирамиди, in vino veritas, любимо кътче от България

1333
0

Ако у нас има град, който е изкаран сякаш от приказките, то това без никакво съмнение е Мелник. Той е най-малкият град в България, но е събрал на територията си толкова интересни забележителности, толкова хубост, че всеки друг град може само да му завижда!

Романтиката, която цари тук е неповторима! Очарованието на градчето се дължи до голяма част на значително запазената старинна архитектура, която те пренася във времето на българското Възраждане.
Благодарение на археологическите, културните и архитектурните забележителности, Мелник е обявен за град-музей и е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Паркът в Мелник
Паркът в Мелник

Съвсем в началото на Мелник се намира красивият градски парк. Детска площадка, пейки за почивка и красиви цветни лехи заобикалят величествения паметник на Яне Сандански. Скулптурата в цял ръст е дело на Крум Дерменджиев и е един от символите на града.

Паметникът на Яне Сандански
Паметникът на Яне Сандански

При разходката си, няма как да се объркаш – две са основните улички, от двете страни на дерето, вдясно от парка. Отвсякъде лъха на прочутото мелнишко вино, а любезни домакини те канят да влезеш и да похапнеш в тяхната механа.

Мелник
Мелник

На 300 м. от парка вдясно се намира Градската библиотека, а срещу нея, от другата страна на дерето е Старият турски конак. Сградата, в която се е помещавала някогашната казарма, е запазена в оригиналния си вид и до днес.
Стотина метра по нагоре има указателни табели и отбивка вдясно, която води до Църквата “Св. Никола” и Деспот-Славовата крепост. От тук започва и описаната от нас екопътека съм с. Златолист.

Мелник е преди всичко ИСТОРИЯ.

От другата страна на дерето, между сградите започва екопътеката от Мелник до Роженския манастир. По пътя в ляво е и Църквата „Св. Антоний“. Непосредствено над нея се намират останките на Болярската къща и някогашната Часовникова кула.

Болярската къща и Часовниковата кула в Мелник

Болярската къща се намира в източната част на града. Наричана е още Византийската къща, Черната къща и Бамбаровата къща – по името на последния и обитател. Смята се, че е построена през XIII век, а през 1701 година до нея е издигната и часовникова кула. По време на Възраждането е била една от най-богатите и добре уредени сгради в Мелник. Стаите са били с мозаечни подове и стенописи, прозорците са имали цветни стъкла, вътрешния двор е бил покрит с мраморни плочи, а фонтанът е бил украсен със статуи.
Къщата е обитавана до началото на XX век и по време на упадъка на Мелник е изоставена. Днес тя и полуразрушена, но продължава да привлича туристите и гостите на града. От м. Чатало, над Болярската къща, се открива невероятна ПАНОРАМНА ГЛЕДКА към целия Мелник, пясъчните сипеи и околните храмове.

В края на пътя се намира една от най-големите забележителности на Мелник – Кордопуловата къща.


Ако продължиш по главната уличка направо, без да завиваш към Болярската къща, може да отидеш да видиш античната църква “Св. Варвара”.

античната църква “Св. Варвара”.

Продължиш ли по уличката, ще стигнеш до пътеката към манастир „Св. Богородица Спилеотиса“. Делят те 300 на брой стъпала. Горе на хълма те очаква и една уникална гледка към голяма част от града. Ако пък мислиш, че тези стъпала ще ти дойдат в повече, то поне може да отскочиш до храм „Св. Параскева – Петка“, отстояща само на 400 м. от тук. Има табела, която ще те упъти за посоката.


манастира на Стойна Преподобна –  “Св. Георги” в с. Златолист

От това място може да продължиш и към манастира на Стойна Преподобна –  “Св. Георги” в с. Златолист. До там те делят около 50 мин.

Мелник има и още едно предимство, което няма как да остане незабелязано при посещението на града. Това, разбира се, са Мелнишките пирамиди! Уникалното чудо на природата привлича хора от цял свят с причудливите си форми, някои от които високи до сто метра. Мелнишките пирамиди са все още в процес на оформление и очертанията им продължават да се изменя с течение на времето. Между пирамидите ще видиш и още много други фигури – игли, гъби, конуси. Ако искаш да се насладиш на 360-градусова панорама на великолепните пирамиди, последвай пътеката от Мелник към Роженския манастир. Не забравяй фотоапарата!

До Роженския манастир може да стигнеш и с автомобил. Пътят преминава през Кърланово и невероятните скални форми там. По този път се хваща за с. Любовище, а тунелът прокопан през скалата води до с. Кашина и страхотния водопад там.

Пожелаваме ти приятна разходка из това божествено кътче!

Карта на Мелник със забележителности в Мелник

Опитай Мелнишкото вино

Винарните в района

Да, още една карта КАРТА Този път с всички винарни, в района на Мелник. Част от тях са отворени за посетители.

Създадохме и страница с всички винарни в района на Мелник, с техните контакти и GPS координати. Разгледай ги и си избери коя да бъде първата за посещение. Започни от тук – ВИНЕНИ МАРШРУТИ В РАЙОНА НА МЕЛНИК.

Карта с винени маршрути в района на Мелник

Когато чуем Мелник, в съзнанието ни несъмнено изниква ВИНО! Да, най-малкият град в България е известен именно с това. Тук се произвеждат едни от най-хубавите български вина. Предлагаме на твоето внимание винени маршрути в района на Мелник.

Да, за огромно щастие, има винарни в околностите на Мелник, които са отворени за посетители. Така можем да се потопим в красотата на процеса на виноправене, както и да дегустираме от винената селекция на всяка от винарните. Надяваме се, че нашият пътеводител за “Винени маршрути в района на Мелник” ще бъде от полза за следващото ти посещение в околностите на малкото градче. Преди да решиш да посетиш някоя от избите, добре е да направиш отоново запитване към тях относно работното им време и възможностите за дегустация в този сезон.

Винарни, отворени за посетители:

1. СИНТИКА

Винарска изба Синтика е новото лице на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в гр. Сандански. В течение на десетилетия експерименталният аграрен център развива множество клонове и вариации на различни култури, оставяйки ярка следа чрез създаването на уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Мелнишки Рубин, Сандански Мискет и др.

Дегустации: след предварителна резервация
0888 809 333, 0888 95 65 22, 0887 56 66 06
гр. Сандански, главен път Е79
office [at] sinticawinery.com
www.sinticawinery.com
SinticaWinery
41.550447, 23.268903

Винарна Синтика, част от винени маршрути в района на Мелник
Винарна Синтика, част от винени маршрути в района на Мелник

2. ДАМЯНИЦА

Мисията на винарна Дамяница е да произвежда премиум вина, които да са харесвани от космополитния любител на виното, запазвайки многовековното наследство на българското винопроизводство. Създадена е през 1940 година и днес е в Топ 5 на българските производители с капацитет на бутилиране от 2 000 000 бутилки. От местните сортове разполага с Мелник 55 , Рубин и Руен, а от международните видове – Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Вионие, Гренаш.

Дегустации: след предварителна резервация
02 866 38 02
с. Дамяница, общ. Сандански
info [at] damianitza.bg
www.damianitza.bg
Винарна Дамяница
41.504990, 23.272070

Лозовите масиви на винарна Дамяница, част от винени маршрути в района на Мелник
Лозовите масиви на винарна Дамяница, част от винени маршрути в района на Мелник

3. ВИЛА МЕЛНИК

Винарска изба Вила Мелник е семейна бутикова винарна с чудесни условия за винен туризъм, която също е част от винени маршрути в района на Мелник. Предлага на гостите си разходки сред лозовите масиви, турове на винарната, дегустация на селекция от вина, организирането на семейни и корпоративни събития. В зависимост от сезона може да вземеш участие в лозаро-винарските процеси, както и да блендираш свое собствено вино. Тук се отглеждат повече от 300 дка. от сортовете Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Руен, Мавруд, Каберне Совиньон, Сира, Пино Ноар и други.

Дегустации: всеки ден от 9:00 до 19:00 часа.
0884 840320, 0888 007266
с. Хърсово, Мелнишко
market [at] villamelnik.com
www.villamelnik.com
Вила Мелник
41.474354, 23.389275

Вила Мелник, част от винени маршрути в района на Мелник
Вила Мелник, част от винени маршрути в района на Мелник

4. ВИНАРНА ОРБЕЛУС

Винарна Орбелус е специализирана в производството на висококачествени, биологични вина от сертифицирани собствени масиви. Архитектурата на избата е уникална – тя наподобява вкопана в земята бъчва. Оборудването е от последно поколение и допринася за невероятния вкус на любимите ни вина. Лозовите масиви включват най-вече сорта Ранна мелнишка лоза (Мелник 55). Допълнени са от Широка мелнишка лоза и белия сорт Сандански мискет.

Дегустации: всеки делник от 10:00 до 17:00 часа. В празничните дни от 10:00 до 15:00.
02/ 951 54 95
с. Кромидово, общ. Петрич
office [at] orbelus-bg.com
www.orbelus.bg
Orbelus
41.446359, 23.360383

Винарна Орбелус, част от винени маршрути в района на Мелник
Винарна Орбелус, част от винени маршрути в района на Мелник

5. ЗЛАТЕН РОЖЕН

Винарска изба Златен Рожен е бутикова винена изба, разположена в Мелнишкия край – в близост до село Капатово. Представлява модерен комплекс със завършен цикъл на производство, със съоръжения за контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината. Лозовите масиви са на площ от 800 дка. и включват сортовете Мерло, Каберне, Сира, типичните за региона Мелник 55, Мелнишки рубин и емблематичния за района от дълбока древност Широка мелнишка лоза.

Дегустации: всеки делник от 9:00 до 17:00 часа.
0884 998 709
с. Капатово, общ. Петрич
winery [at] zlatenrozhen.bg
www.zlatenrozhen.bg
Златен Рожен
41.464548, 23.355275

Винарска изба Златен Рожен, част от винени маршрути в района на Мелник
Винарска изба Златен Рожен, част от винени маршрути в района на Мелник

6. РУПЕЛ

Лозовите масиви на Винарска изба Рупел се намират по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево. Отглеждат както традиционните за региона Мелник 55 и Сандански мискет, така и различни френски и италиански видове – Санджовезе, Марселан, Небиоло, Мерло, Каберне Совиньон. В бутикова изба Рупел може да научите повече за виното и неговото производство, както и да вземете участие в зарязването на лозята и гроздобера.

Дегустации: всеки делник от 9:00 до 18:00 часа. Уикенда с предварителна заявка.
0887 612 578
с. Долно Спанчево, общ. Петрич
rupelwinery [at] gmail.com
www.rupel-wine.com
Винарска изба Рупел
41.421977, 23.379642

Винарска изба Рупел, част от винени маршрути в района на Мелник
Винарска изба Рупел, част от винени маршрути в района на Мелник

7. ОРБЕЛИЯ

Орбелия е семейна винарна, разположена в подножието на планината Беласица, до с. Коларово. Името Орбелия идва от древните траки и в превод означава бяла, красива планина. Винарната отваря врати през 2013 г. и разполага със съвременно технологично и лабораторно оборудване. Предлага отлични условия за винен туризъм и дегустации. Част от вината отлежават във френски, български и американски дъбови бъчви тип барик. Лозовите масиви съдържат традиционните за региона червени сортове: Широка мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и бели сортове: Сандански Мискет, Шардоне, Мускат Отонел.

Дегустации: всеки делник от 9:00 до 17:00 часа. Уикенда с предварителна резервация.
0884 667793
с. Коларово, общ. Петрич
wine [at] orbeliawinery.bg
www.orbeliawinery.bg
Винарна Орбелия
41.370875, 23.121867

Винарна Орбелия, част от винени маршрути в района на Мелник
Винарна Орбелия, част от винени маршрути в района на Мелник

Други винопроизводители:

8. ФАМИЛНО ИМЕНИЕ ЗОРНИЦА

Винарната на фамилно имение Зорница произвежда лимитирани серии вина от собствени масиви. Доминиращият сорт е Сира в компанията на още 17 местни и класически червени сорта. Освен задължителните Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран, се отглеждат още Гренаш, Марселан, Сензо, Пети Вердо, Мавруд, Санджовезе и други по-малко популярни сортове, характерни за долината на р. Рона и централна Италия. Регионът е представен с традиционните Широка мелнишка лоза, Мелник 55 и Мелнишки Рубин. Комплексът включва винарна, еко ферма и хотелска част. Тя също попада в нашия пътеводител с винени маршрути в района на Мелник.

0877 762 217
с. Зорница, Мелник
info [at] zornitzaestate.com
www.zornitzaestate.com
Zornitza Family Estate, Relais & Châteaux
41.486006, 23.366649

Zornitza Family Estate, част от винени маршрути в района на Мелник
Zornitza Family Estate, част от винени маршрути в района на Мелник

Видео от Мелник

pirinadventure.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук