Начало Доктор.бг 7 единици разлика между приетите жени и мъже в Медицинския – Пловдив

7 единици разлика между приетите жени и мъже в Медицинския – Пловдив

696
0

До 7 единици достигна разликата в баловете на приетите момичета и момчета в специалност „Фармация“ в Медицинския университет на първо класиране. Последният мъж е с едва 24,10 – само 0,10 над минималния бал, който вузът е определил.

Хипотетично това може да означава, че има класирани с тройки, ако бележките от дипломата са отлични. Балообразуването става като се взимат оценките от матурата или от дипломата по биология и химия и към тях се прибавят удвоените резултати по двете дисциплини от приемния изпит, който е във формат 2в1.

Огромните разлики в баловете между момчетата и момичетата отдавна са повод за негодувание сред дамите. При тях летвата се вдига много и от това, че кандидат-студентките са приблизително двойно повече от кандидат-студентите.

7 точки по-малко в бала може да означава над единица разлика между момчета и момичета във всяка от шестте им оценки, които са балообразуващи.

Отличниците са приети в специалност „Медицина“. Тази година там има 7 човека с максимален бал 36.00 – шест жени е един мъж. При дамите последната приета е с 33,30, а при момчетата – с 31,04.

В „Дентална медицина“  пълните отличници са 3 момичета е едно момче, а чертата е теглена на бал 30,80 при жените и 25,86 при мъжете, което прави около 5 единици разлика помежду им.

Във „Фармация“ място са намерили момичета с резултати от 35,90 до 31,08, и момчета с бал от 35,44 до 24,10.

Записването започва днес и ще продължи до 20 юли. Заради епидемичната обстановка по заповед на ректора проф. Мариана Мурджева тази година то ще става онлайн през интернет страницата на Медицинския университет.  Всеки кандидат ще може да посочи в профила си в меню „Резултати“, че се записва в специалността, в която е класиран, и да заплати семестриалната такса по електронен път.

Запитаните първокурсници ще получават на имейлите си съобщение, потвърждаващо записването, и факултетен номер.

Задължителните документи според правилника на вуза ще се представят в Учебен отдел по график след 1 септември.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук