Начало Новини.бг Винарска изба от Мелник с награда в световната класация „World’s Best Wineyards“

Винарска изба от Мелник с награда в световната класация „World’s Best Wineyards“

720
0

Награда в световната класация „World’s Best Vineyards“ спечели винарска изба от Мелник. Българският винопроизводител е класиран на 39-то място в „50-те най-добри винени дестинации в света“. Престижната класация бе обявена в Сонома Валей, Калифорния, а отличието се присъжда за развитие на винения туризъм в района на Мелник, Сандански и Петрич.

Класацията „Най-добрите лозя в света“ се изготвя от над 500 експерта в сферата на винения туризъм от всички краища на света. Тази година до производителите от най-популярните дестинации за винен туризъм като Тоскана, Чили и Аржентина се нарежда и винарската изба на Никола и Любка Зикатанови от Мелник, която представя България.

„Никога даже не сме си позволили да я следим, тъй като в тази класация влизат световно известни винарни с 200 годишна история от Франция, от Германия, от Калифорния, най-популярните винарни. Не сме и допускали, че може да се мерим с тях, но явно нашата позиция на екзотика също ни помага, и на новост във винения свят“, заяви Любка Зикатанова – собственик на винарна.

„За пръв път на световната карта на винения туризъм с класацията през 2020 г. се появяват 3 нови дестинации – една в Япония, една в Индия и една в България. И това е нашата най-голяма гордост, че ние вече сме на световната карта на винения туризъм. Тук идват туристи и се надявам да идват още повече“, разкри Никола Зикатанов – собственик на винарна.

Критериите за оценка в престижната класация са комплексни и включват цялостното туристическо изживяване – виното, лозята, винения тур и традициите, свързани с винопроизводството. Сътрудничеството между винарните в района е довело до създаване на Мелнишките винени маршрути, които представят на туристите района като дестинация за винен туризъм.

„Това, което все още липсва, е съдействието на цялото общество, на държавните, на общинските власти, които не е достатъчно само да разбират, че това е сериозен бизнес, а трябва и да помагат във всичко – от пътищата, до качеството на ресторантите и хотелите“, посочи Никола Зикатанов – собственик на винарна.

Въпреки че произвеждат световно известни сортове вино, семейство Зикатанови най-много се гордеят с местните сортове и най-вече широка мелнишка.

„Мисля, че това може да ни отличи от винарните в целия свят, да ни даде специфичен облик и да покаже нашата идентичност“, заяви Любка Зикатанова – собственик на винарна.

Никола и Любка Зикатанови са категорични, че виненият туризъм не е само бизнес, но и начин на живот, а във винарната им гостите могат да видят всеки етап от винопроизводството – от лозята до готовия продукт.

Автор: Йорданка Бакалска

bntnews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук