Начало Доктор.бг Вторият пик на COVID-19 у нас дойде с голяма изненада

Вторият пик на COVID-19 у нас дойде с голяма изненада

402
0

Д-р Стоицова от Националния център по заразни и паразитни болести е сред екипите, които анализират пандемията

Най-бързо се увеличават регистрираните случаи между 15 и 29 г., сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Те се засилват значително през миналата седмица, когато бяха отчетени общо рекордните 1 498 случая. От тях новорегистрираните положителните хора на тестовете за COVID-19 до 29 г. са 30%. Такъв дял са и тези над 50-годишна възраст, като при тях се отчита плавен спад, става ясно от телевизионно предаване.

Доктор Савина Стоицова е сред епидемиолозите, които правят анализите на ситуацията у нас – в помощ на експертите от щаба и в правителството. Сред основните причини за увеличаването на болните намира падането на множеството ограничения.

„Държавата отвори много мерки, динамиката на контактите се увеличи значително и това има своя ефект върху цифрите. Всяка област в момента има своята история в разпространението – на някои места е много голямо, на някои места не е, на някои места има големи болници, на други – няма, тоест не можеш да пускаш цялостно големи мерки навсякъде.

Когато говорим обаче за нова болест, която по такъв начин въздейства на цялото общество – основната задача е да се учим и да бъдем гъвкави“, казва експертът с няколко мисии на терен зад граница.

Разказва и как трезвото разчитане на числата е от ключово значение за борбата с всяка епидемия, дисциплината у нас е помогнала на системата в първите месеци. А вторият пик сега не може да се сравни с първия от април.

„Няма начин ние до безкрай да стоим с такива мерки, които държат епидемията така, както беше през март – това наистина няма как да се случи да продължи цяла година. Тогава ни притесняваше това, че трябва да се подготвят и лабораториите, и болниците…Тази работа сега донякъде все пак е на по-добро ниво.

Сега това, което е основна задача, е тази в Регионалните здравни инспекции, тъй като в момента основната мярка, която е останала – тази, която и сега, и тогава е била валидна е тази, при която за всеки от случаите се издирват контактните лица“, казва д-р Савина Стоицова.

Промяната в статистиката пък не е само заради по-голямото тестване, според епидемиолога: „Повечето тестове позволяват откриването на повечето случаи, но и повечето случаи водят до повече тестове, които се правят във връзка с контактните им лица.

Сега започнаха да се тестват и хора – не защото имат индикации, а заради пътуване до Гърция, например. Ние вече трябва да интерпретираме данните спрямо актуалната ситуация, в която имаме наплив към тестване.“, обясни експертът.

Така – въпреки че от началото на юни се увеличава броят на случаите във всички възрастови групи, доктор Стоицова е уверена, че скоро обществото ще започне по-активно да се пази взаимно от разпространението на невидимата зараза. Но мистерията за „пациент нула“, откъдето е започнала епидемията у нас, вероятно ще остане неразкрита.

Снимка: bTV

„Пациент нула“ мисля, че беше направено почти всичко възможно в момента, в който възникна първият случай да се намери и явно не бе намерен – това е, което се случи, но това е, което се случи в почти всички държави. Това, което е специфично за епидемиите – е, че за тях има воля да се помага обикновено във времето, когато се случват, а между епидемиите често тази сфера се забравя“, поясни още Стоицова.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук