Начало Новини.бг Ето го най-новия фейк с протестиращ младеж, уж бит от полицията ВИДЕО

Ето го най-новия фейк с протестиращ младеж, уж бит от полицията ВИДЕО

463
0

Клипът вече се разпространява в различни публикации и статуси във Фейсбук с твърдението, че записът е правен от сегашните протести

Разпространяването на фейк видеа и снимки, в които да се вижда полицейско насилие на протестите, целящо да внуши, че ни малтретират, продължава.

След като не успя да мине номерът със снимката на бития футболен фен, когото се опитаха да представят за студента Евгени Марчев, този път на ход е нова мистификация.

До различни медии е разпратен клип, за който се твърди, че е заснет на автомагистрала „Люлин“. На клипа се вижда как полицаи гонят млад мъж, след като единият от тях успява да го застигне.

Клипът вече се разпространява в различни публикации и статуси във Фейсбук с твърдението, че записът е правен от сегашните протести и показва брутално полицейско насилие.

Истината обаче е съвсем друга.

Всъщност видеото е от 18 ноември 2018 г., когато се събраха хора, за да протестират срещу скъпите горива. Това става ясно дори от надписа към клипа, качен в YouTube. При по-подробно вглеждане се вижда също, че протестърът не е повален от униформените, а пада сам на земята. Освен това всички са облечени в зимни дрехи. Полицаите тогава са действали в рамките на закона, тъй като от МВР бяха предупредили, че протестиращите нямат правото самоволно да блокират магистрали.

До този момент сегашните протести протичат мирно, но разпространяването на подобни фалшиви новини би могло да доведе до промяна в нагласата на гражданите и те да агресират към полицаите.

Не спират и опитите на провокаторите да предизвикат напрежение, накрая се стигне до абсолютния прецедент, когато в една от вечерите на поредните протести граждани направиха жива верига пред полицаите, за да ги предпазят от провокатори.

И днес зам.-шефът на СДВР излезе с обръщение към протестиращите заради новите моменти в организацията на протестите.

Старши комисар Антон Златанов призова гражданите да не се поддават на провокации и разкри, че до този момент все още няма официален организатор на протестите по силата на българското законодателство.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук