Начало Новини.бг Борисов огласи „основание“ да му се иска оставката: 29 млрд. евро за...

Борисов огласи „основание“ да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

400
0
epa08556786 Bulgaria's Prime Minister Boyko Borissov makes a statement as he arrives for the fourth day of the European Council meeting in Brussels, Belgium, 20 July 2020. European Union nations leaders meet face-to-face for a fourth day to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget. EPA/FRANCISCO SECO / POOL

България е в Банковия съюз, България е ERM II, България ще има достъп до над 1 млрд. евро повече от бюджета на ЕС. Благодаря.

Така завърши изказването си премиерът Бойко Борисов, който онлайн представи резултатите от петия ден от преговорите, когато Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване.

С резултат съотношение между грантове и заеми 390/360 е завършила срещата, докладва Борисов. Макар и определено от Борисов като „соломоновско решение„, именно тук положението при преговорите е било критично – истинска война по думите на Борисов. Той се надява, че всички колеги са забравили престрелките и обидите.

България ще разполага по Многогодишната финансова рамка и пакета Следващо поколение в следващите седем години с 29 млрд. евро. Борисов подчерта, че България е една от малкото страни, които ще получи повече пари.

„Това са повече пари в новия бюджет и над 1 млрд. евро повече отколкото от настоящата и то при общ бюджет от 62 млрд. евро по-малко. Запазват се средствата на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика (ОСП), съответно 9 млрд. евро и 800 млн. евро повече. Допълнителни целеви средства от 200 млн. евро са предвидени за слабо развитите региони.

Ей за това заслужава да ми се иска оставката„, коментира Борисов. Той посочи, че преговорите са продължили цяла нощ и макар да не са успели да бият рекорда по продължителност, то със сигурност неговият рекорд за кафета е минат.

Бойко Борисов благодари за подкрепата, която е получил от своите колеги, като се е откроил австрийският канцлер Себастиан Курц, който направил изказване все едно е български премиер, както и френския лидер Емануел Макрон, който е подкрепил настояването за създаване на единен за европейските държави медицински протокол за поведение при COVID-19.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук