Начало География.бг Всеки трети няма пари за едноседмична почивка

Всеки трети няма пари за едноседмична почивка

321
0

Над една трета от българите – 35,5%, не са имали финансовата възможност да отидат на почивка за седмица, сочат данни на Евростат за 2019 г. България попада под номер 10 в класацията на страните в Европейския съюз (ЕС), чието население на може да си позволи едноседмична ваканция извън дома.

Данните показват още, че делът на хората, за които едноседмичната почивка е била непосилна през миналата година, се е повишил с 5 %. През 2018 г. той е бил в размер на 30,5 на сто. По информация от европейската статистическа служба 2012 г. е била най-неблагоприятна за пътувания – цели 74 % от българите не са могли да си позволят едноседмично пътуване. През следващите години обаче е регистриран значителен спад, през периода 2012 – 2018 г. процентът на гражданите, неспособни да заминат за почивка за седмица, намалява с цели 43,5 %.

Средният процент на гражданите на ЕС над 16 години, които не са успели да си позволят 1-седмична почивка през миналата година е 29 на сто, като делът им намалява спрямо 2010 г. с 10 %.

Най-зле в класацията е Румъния, където повече от половината население (54%) няма финансовата възможност да замине за седмица извън града. Следват я Гърция (49%), Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%). Швеция е страната с най-малко граждани, които не могат да си позволят едноседмична ваканция – едва 10 %.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук