Начало Новини.бг Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за многогодишната финансова рамка (Видео)

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за многогодишната финансова рамка (Видео)

382
0

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за бюджета на общността за следващите 7 години и за финансовите параметри на стратегията за възстановяване от COVID-19.

Одобрение е получило последното предложение на Шарл Мишел – председателя на Европейския съвет. Според документа, размерът на фонда ще остане 750 милиарда евро, но безвъзмездните средства ще бъдат намалени от 500 на 390 милиарда, а кредитите ще са на стойност 360 милиарда евро.

Общият размер на средствата за България е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари и сме една от малкото страни, които ще получат близо 2 млрд. повече. Премиерът Борисов коментира, че при променянето на рамката е вкарана и точка, която предвижда 200 млн. лв. за изостаналите райони в България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че „Европа е единна и силна“, а според френския президент Еманюел Макрон, това е исторически ден за Европа.

Промяната дойде след натиск от така наречените пестеливи държави, които са против предоставянето на грантове. Заложени са промени в частта за спазване на принципите на върховенство на закона като условие за получаване на европейски помощи.

Базовата теза, че обемът на дотациите от бюджета и фонда за възстановяване трябва да бъдат свързани директно със спазване принципите на върховенството на закона и на европейските ценности, е останала в документа, но е смекчен механизмът за наблюдение.

Сериозно са орязани редица програми, като тази която трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа.

bntnews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук