Начало Спорт.бг Ясен Савов грабна купата от националното по парапланеризъм в Казанлък

Ясен Савов грабна купата от националното по парапланеризъм в Казанлък

322
0

След оспорвана четиридневна битка в небето над Казанлък, Ясен Савов стана национален шампион по парапланеризъм за 2020 година.

Държавното първенство по парапланеризъм „Rose Valley XC” се проведе край Казанлък от 15 до 19 юли, като събра най-добрите пилоти в България. През първият състезателен ден участниците излитаха от Тонзос. Вторият ден – четвъртък, бе канселиран, поради неподходящи метеорологични условия. Последните 3 дни парапланеристите излитаха от Саръяр, поляните над село Долно Изворово.

След оспорвана битка и минимална разлика в точките на първенците, победител и шампион на България стана отново Ясен Савов, с краен резултат от 2965 точки. Ясен е от София и е многократен държавен шампион, най-титолуваният български парапланерист в дисциплината cross country и носител на европейската купа за 2012 г. в тази дисциплина.

Втори стана Карен Кьошкерян от Варна с 2667 точки краен резултат, а третото място зае Даниел Димов, също от Варна, с резултат от 2652 точки.

Веселин Овчаров, е един от най-успешните акропилоти в света, за съжаление остана извън призовата тройка. Той бе на добра позиция, но последния ден закъса до язовир Копринка и не успя да намери бързи термики, поради което бе изпреварен от другите участници и победен в крайното класиране.

Единственият казанлъшки участник Николай Стоянов се класира тринадесети с 1987 точки.

„Получи се отлично състезание. Имахме 4 състезателни дни със задачи между 50 и 70 км.с маршрути минаващи както в планината, така и равнината. Розовата долина ни поднесе прекрасни условия за летене с набиране на височина до 2600 мнв.и невероятни гледки. Организацията беше отлична, което е причина всички участници да си тръгнат с усмивка и очакване на следващото издание на Rose Valley XC през 2021 година.“, сподели Николай пред нас.

Всички парапланеристи изразиха възхищението си от организацията и местата за летене в района на Розовата долина. Някои от тях определиха „Rose Valley XC” като „най-доброто БГ състезание от години.”

Kazanlak.com;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук