Начало Новини.бг Въпросът за Калфин е не колко евро ще вземем, а какво ще...

Въпросът за Калфин е не колко евро ще вземем, а какво ще ги правим

462
0

Хубаво е че имаме бюджет и той е голям, но важното е как ще го изхарчим. Това заяви в студиото на БТВ социалният министър в правителството Борисов-2 Ивайло Калфин.

Ние сме нетен получател – получаваме три пъти повече отколкото внасяме в бюджета на ЕС, а голяма част от настоящия бюджет са грантове.

Новият фонд за възстановяваме предвижда възможност да се получи заем около 4 мрлд. евро, което е процент от БВП, но това е възможност по преценка на държавата.

Целият бюджет обаче е поставен под много сериозни условия и България трябва да представи сериозен план как фондът за възстановяване ще бъде изразходен. Акцентите са конкурентоспособност, дигитализация, образование, зелената сделка и традиционната за България тема за съдебната система и корупцията.

Според Калфин не е важно точно какво получаваме, а какво ще се случи с тях. Въпросът е не какво ще вземем, а какво ще ги правим тези пари, посочи Калфин и припомни, че и досега получаваме най-много пари, но продължаваме да сме с най-лоша икономика.

„Ако ние пропуснем тази възможност и не изхарчим тези пари целесъобразно, друг такъв шанс няма да имаме“, заключи Калфин.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук