Начало Новини.бг Голям внос свали цената на едро на родния мед до 3 лева

Голям внос свали цената на едро на родния мед до 3 лева

590
0

Лошото време сви реколтата

Цената, на която се изкупува на едро пчелният мед, е вече около 3.20 лв./кг на едро. Според земеделските производители това е подигравка, съобщи специализираният сайт agro.bg.

Причина за ниските изкупни цени е вносът на мед от чужбина, който подбива цените на родния. Един от начините пчеларите да възстановят част от направените разходи е реализацията на меда на фермерски пазари и фестивали. Тук обаче идва поредното препятствие. По време на извънредното положение много от тези мероприятия бяха отменени. „Под 5 лв. тръгне ли медът от пчелина, то пчеларят е на пълна загуба. При цена от 5-7 лв. ще бъде по-добре, но няма кой да ги даде“, коментира Христо Георгиев, който от 10 години отглежда пчели в района на Радомир.

Освен цената и пандемията предизвикателство са и лошите климатични условия. Според Ваня Пеева, която е сред изложителите на традиционното пчелно изложение в центъра на столицата, тазгодишната реколта е много слаба. „Климатичните условия са по-неблагоприятни с всяка следваща година. Тази година беше много дъждовна пролетта. От първия мед добихме минимални количества. Медът е с една трета по-малко, в сравнение с предходни години“, споделя Пеева.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук