Начало Новини.бг Колосално увеличение на таксите в МУ – Пловдив, ръководството обаче мълчи

Колосално увеличение на таксите в МУ – Пловдив, ръководството обаче мълчи

720
0

На редакционната поща на Plovdiv24.bg бе получен сигнал от крайно възмутена и огорчена наша читателка. В писмото си, тя посочва, че е студентка в МУ – Пловдив, и подробно разказва проблемите, на които тя и състудентите и се натъкнали съвсем скоро в учебното заведение. Публикуваме текста и без редакторска намеса:

„Здравейте! Аз съм студентка по медицина в МУ-Пловдив и искам да изкажа своето разочарование по въпроса за платеното обучение и увеличаването на таксите за мен и моите колеги,които сме специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Нашата такса и договорът, който сме подписали е за сумата от 7 090лв. Сега има огромно желание за увеличение на нашите такси с повече от 3 000 лв. и ние,и най-вече нашите родители сме принудени да плащаме колосалните такси,които са над 10 000 лв.

Искам да попитам тези пари да не би да растат по дърветата или са пари за семки? Не всяко семейство ги има тези пари, защото повече са си заделили някаква определена сума за обучението на своето дете и сега повече колеги може да се принудим или да теглим кредит, или да прекъснем преследването на нашата мечта, а именно лекуването на нашия народ. Като искам да вмъкна,че минималната работна заплата е 610 лв. и не всички хора ги осигуряват на тази заплата. После защо ли има дефицит на кадри, защо ли студентите бягат в чужбина, или защо изобщо целия народ избяга? Вместо да се запази таксата и даже да се намали поради кризата с карантината, нашата държава гледа до дупка да ни изцеди.

От университета ни се твърди,че увеличението е спуснато от МОН и университетът ни нямало какво да направи. Поради тази причина звъннах в МОН и попитах за нашия проблем и те ми казаха,че МОН определя таксите САМО на държавната поръчка! Може ли някой да ни обясни от къде последно е спусната тази наредба?Защо трябва да има играта разиграване на топка??

Искам да попитам нашият ректор г-жа Мурджева с нещо ще се подобри ли нашето обучение-ще ни бъдат предоставени безплатни карти за градския транспорт,ще имаме безплатно кафе в „Мрежата“ или безплатно ядене в стола ни, ще ни бъдат осигурени манти и материали,ще ни бъдат купени учебници и учебни тетрадки или ще имаме повече часове върху трупния материал? Искаме да знаем къде ще отидат тези наши пари.

Другият ми въпрос към г-жа Мурджева е обяснението на съществуването на Рейтинговата система, смятането на таксите и защо към таксите ни се прибавя и таксите на държавната поръчка като те нямат нищо общо. Г-жа Мурджева твърди в едно скорошно интервю, че ние щом сме се заели с тази задача да учиме в Медицински университет, сме трябвали да предвидиме, че ще се искат повече средства и трябвало да се съобразим с това,подсмихвайки се. Много некоректно казано от нашият глава на университета, защото тук г-жо Мурджева не говорим за 20-30 лв,които могат да бъдат преглътнати,а тук говорим за 2000-3000лв.

Просто няма такава държава. 

Ето Ви пример за това как уж най-хуманната професия се превърна в корупция….“

Екип на Plovdiv24.bg се опита да се свърже неколкократно с проф. д-р Мариана Атанасова Мурджева, ректор на Медицински университет – Пловдив за коментар по темата, но отговор не получихме. Оставаме на разположение, за да отразим и ответната гледна точка.

Plovdiv24.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук