Начало Новини.бг Министър Петкова с мълниеносна реакция след извънредното нареждане на Борисов!

Министър Петкова с мълниеносна реакция след извънредното нареждане на Борисов!

945
0

Готова съм да приема всяко едно решение от страна на премиера и на коалиционните партньори

Важно е да внесем яснота. Резервът е задължителен за всяка една държава, това не е случайно. Това е ангажимент, който имаме като държава-членка на ЕС. Има специална политика за сигурността. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов й разпореди след края на днешното правителствено заседание да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ Марица Изток II.

„Размерът на студения резерв се определя със заповед на министъра. Ясно е оказано, че се провеждат търгове по условия и по ред. Важен елемент е че цената на студения резерв е регулирана, регулира се от КЕВР. След търга се определят компаниите, в момента те са 8“, каза тя за процедурата за студения резерв.

„ТЕЦ Марица Изток 2 винаги е участвал в студения резерв. През месец март 2018 г. поради технически промени той разтрогна договора си 2 месеца преди изтичането му. Затова не поддържа студен резерв, няма конспирации.

56 млн. е цялата сума на студения резерв, тези пари се разпределят на базата на търг.

Във всеки лот количеството, което е необходимо, е различно. Лятото необходимостта е по-малка, тези които кандидатстват за тогава, кандидатстват за по-малко. Всички договори изтичат на 31 юли. Тук не става въпрос за 1 доставчик, а за 8″, каза Петкова. „ЕК поставя няколко условия, за да получим механизъм за капацитет, за да работят въглищните компании спокойно до 2025 г.

Първото и най-важно е условие е да либерализираме пазара на електрическа енергия на едро. Ясно сме посочили крайна дата за това 1 юли 2021 г.“, каза още тя.

„Днес премиерът разпореди тази разпоредба да влезе веднага. Тя ще бъде през закона за местното самоуправление. В този преходен период до получаване на механизъм за капацитет, за да няма спекулации не е целесъобразно да се провеждат търгове.

Тук не може да се търси зависимост. Такива няма и не може да има, законът го гарантира. Най-справедливо и удачно е решението на премиера“, каза Петкова.

Защо ТЕЦ Марица-Изток 2? Тази централа е гарант за нашата енергийна сигурност. Тази централна е единствената, която работи на трите нива на напрежение, тя може максимално бързо да вдигне системата при авария. Смятаме, че това е правилният ход“, каза още тя.

„Ако се наложи студен резерв, министърът съгласно закона ще възложи на съответната централа. Това е справедливият ход“, добави тя.

Има огромна разлика между Северен Поток 2 и Балкански поток. Нашият проект е само в България, реализира се от Булгартрансгаз. Спазени са всички европейски изисквания. ЕК също излезе с позиция, ясно посочи, че важно е да бъдат спазени европейските правила, да се гарантира публичност, прозрачност, това не може да бъде основание за санкции. Не смятам, че има риск за България за тези санкции. Няма никакви руски компании“, каза енергийният министър за затягането на санкциите срещу руските газови проекти в Европа от американския конгрес.

„Руското участие няма как да бъде избегнато, конструкторът е „Росатом“. Не мисля, че това ще е проблем, интерес проявиха и други компании“, каза Петкова.

„Нямам информация за резултатите от разговорите между коалиционните партньори. Готова съм да приема всяко едно решение от страна на премиера и на коалиционните партньори“, заключи Петкова на въпрос дали е запозната с подробности за промените в кабинета, които предстоят.

blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук