Начало Новини.бг 52 души ще извършат предварителния обход за преброяването в Сливенска област

52 души ще извършат предварителния обход за преброяването в Сливенска област

522
0

Петдесет и двама представители на общините и НСИ, преминали специализирани обучения, ще извършат предварителен обход във всички населени места на територията на област Сливен за актуализиране на наличната информация и събиране на липсващи данни за жилищните сгради и адресите, съобщиха от  Отдел „Статистически изследвания“ – Сливен. Предварителният обход от 20 юли до 15 септември е подготовка за националното преброяване догодина. Сливенска област обхваща четири общини: Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел.  

По време на обхода регистраторите ще съберат информация за географските координати и характеристиките на сградите. Обект на наблюдение са жилищни сгради, нежилищни сгради, в които живеят хора, места за настаняване, болници, общежития, затвори, манастири, места за предоставяне на социални услуги, локации, които е възможно да се използват от лица без дом за обитаване или пренощуване. Целта на изследването е да бъде осигурена информация за всички сгради в райони, където липсва утвърдена цифрова кадастрална карта. По този начин ще бъдат получени актуални и коректни адресни цифрови данни, които ще подпомогнат подготовката на преброяването през 2021 г. при съставянето на контролни райони и преброителни участъци.

За първи път в историята на преброяванията предварителният обход се провежда чрез използване на мобилни устройства. Регистраторите няма да посещават домакинствата и жилищата. Те ще комуникират с граждани единствено, когато се налага да изяснят дали сградата се използва за жилищни цели, както и да установят точността на адресната информация. От статистическия отдел в Сливен информираха, че регистраторите нямат право да събират информация от самите лица информация за тях, домакинствата или имотите им.
Събраните и актуализирани данни са изключително важни за бъдещата работа не само на НСИ, но и на общините, в това число за бъдещите статистически изследвания, за оценка на риска от бедствия, за планиране на различни общински услуги.

Труд;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук