Начало История.бг Капитан Петко войвода е предложен за почетен гражданин на Хасково

Капитан Петко войвода е предложен за почетен гражданин на Хасково

356
0

В града се намира и най-внушителния паметник от над 22-та паметника в страната на народния герой

Легендарният български войвода Петко Кирков-Киряков – Капитан Петко войвода е предложен посмъртно за „почетен гражданин“ на Хасково.

Това съобщиха от Общинския съвет, където е постъпило предложението за удостояване със званието от Граждански инициативен комитет и „Независимо тракийско дружество Доган Хисар“. То трябва да бъде гласувано на заседанието на органа на местното самоуправление на 31 юли.

Отбелязаха 175 години от рождението на Капитан Петко войвода

В докладната се припомня, че революционната дейност на Капитан Петко войвода обхваща четирите основни периода от революционните борби на народа ни – хайдушкия, периода до Освобождението, около Руско-турската освободителна война и македоно-одринския. В Хасково се намира и най-внушителния паметник от над 22-та паметника в страната на народния герой.

Сесията на Общинския съвет ще разгледа и гласува и второ предложение за званието „почетен гражданин“. То е за доц. д-р Георги Граматиков – историк, дългогодишен директор на Регионален исторически музей-Хасково.

Според внесената справка, Граматиков е роден на 14 февруари 1943 година в ивайловградското село Покрован. Завършва философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Дарик;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук