Начало Новини.бг Конституционният съд: Всеки редови прокурор може да разследва Иван Гешев

Конституционният съд: Всеки редови прокурор може да разследва Иван Гешев

651
0

Няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния – Иван Гешев. Това гласи единодушното решение на Конституционния съд по питането на Министерския съвет, отправено миналата година. 

Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 15/2019 г., образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията по следния тълкувателен въпрос: „В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава.

Приетият диспозитив на решението гласи: Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително.

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук