Начало Новини.бг Неочаквани данни от ново проучване за българите и К-19

Неочаквани данни от ново проучване за българите и К-19

745
0

Това сочи изследване на „Галъп Интернешънъл“ за обществената нагласа на обществото спрямо заразата. Агенцията отчита, че въпреки по-високия процент положителни тестове последния месец, българите гледат по-спокойно на ситуацията с коронавируса, отколкото преди няколко месеца.

Причина за това може да бъде своеобразното “обществено свикване със заплахата и фактът, че болестта вече не е толкова непозната. “Галъп Интернешънъл” отчита, че сред най-възрастните има по-голям респект към вируса, докато по-младите гледат по-спокойно на COVID-19.

Според социологическото изследване 49% от анкетираните подкрепят работата на Националния оперативен щаб, ръководен от ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 47% одобрение.

Снимка: Галъп интернешънъл

34% не подкрепят Щаба. “Явно е, че българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност”, изтъква “Галъп Интернешънъл”. Началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница-София доц.

Атанас Мангъров събира 28% подкрепа.

Надделява и частта от обществото, която няма нищо против да ходи по-рядко в молове или да намали посещенията на ресторанти – съответно 66% и 57%. 47% от хората нямат нищо против да работят често от вкъщи. 32% са против хоум офис.

Снимка: Галъп интернешънъл

Дистанционното образование не е предпочитано, сочи допитването – то среща 46% неодобрение срещу 28% подкрепа. 26% не могат да преценят.

Времето с приятели остава ценно за повечето българи – 69% са против това да намалят времето с приятелите си. 24% нямат нищо против.

blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук