Начало Култура.бг „Прилепът“ от Йохан Щраус на бургаска сцена

„Прилепът“ от Йохан Щраус на бургаска сцена

610
0

Поредната вълнуваща проява в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани от Държавна опера – Бургас, с партньорството на Община Бургас, е едно от най-популярните оперетни заглавия – „Прилепът“ от Йохан Щраус – син – на 28-и юли, вторник, от 21 часа, на сцената на Летен театър – Бургас. Комичната оперета в три действия не е поставяна наскоро на бургаска сцена и ще привлече интереса на почитателите на бляскавата музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс и характерна със своя жизнеутвърждаващи послания, създаваща атмосфера на едно малко красиво бягство от реалността. Либретото е на Карл Хафнер и Рихард Жене, написано по фарса на Ю. Р. Бенедикт “Затворът“ и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви „Полунощният бал“.

В звездния артистичен каст на „Прилепът“ са оперната прима Еделина Кънева, в ролята на Розалинда, /на 19-и юли бургаската публика я чу в различно амплоа, в концертния спектакъл „Суинг класик“, в Експо център „Флора“, преминал при голям успех/ и тенорът Марчо Апостолов, като Габриел фон Айзейнщайн – и двамата солисти на Музикалния театър „Стефан Македонски“, с многобройни изяви на наши и чуждестранни сцена. На 11-и август бургаската публика ще ги види в главните роли в бродуейския мюзикъл „Целуни ме, Кейт“ по музика на Коул Портър, режисура – Александър Текелиев, с чиято блестяща премиера бяха закрити миналогодишните Бургаски музикални празници, а през м. ноември 2019 г. постановката бе представена с голям успех в Народния театър, където публиката изпрати на крака великолепния артистичен състав.

Като Адела бургаската публика ще има възможността да види сопраното Мария Цветкова-Маджарова, която преди броени дни направи забележителен дебют на сцената на Летния театър в ролята на Леонора от операта „Трубадур“ от Джузепе Верди, като сценична партньорка на световния тенор Камен Чанев. Останалите роли, всяка от които има важна функция в забавния сюжет, характерен със смешни обрати, предизвикателства и „поуки за възрастни“, т.е. за пораснали деца, които са пропуснали да си научат някои житейски уроци, базирани на основополагащи максими, са поверени на: Лина Пеева, мецосопран, в ролята на Ида, тенорът Яни Николов влиза в образа на Алфред, като доктор Фалке на сцената излиза баритонът Йордан Христозов, доктор Блинд – Мирослав Димитров, Франк – Костадин Мечков, като княз Орловски ще видим Шмилена Султанова, Фрош ще бъде Петър Тихолов. Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под диригентската палка на Цанислав Петков, който дирижира заглавието за първи път. Постановката, носеща характерните иновативни черти и тенденции в предпочитаемите съвременни сценични похвати, включващи мултимедия, по-семпли декори, които дават възможност за акцентиране върху актьорската игра и посланията на музикалните мотиви, е дело на Ханс Нюенхюис. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Невена Михайлова, танците са дело на Недко Георгиев, концертмайстор е Йордан Ковачев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас. Настроението за публиката е гарантирано, а известните теми от оперетата, отдавна заживели свой автономен живот в музикалното пространство, ще я потопят в неповторимата атмосфера и изисканост на виенския стил на живот, мислене и европейска култура.


За солистите:

Еделина Кънева е родена в София, и е възпитаник на ДМА“ П.Владигеров“.

Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг. От 1996 година е премиер солистка в НМТ“Ст.Македонски“. Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите „Трубадур“, „Тоска“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, оперетите „Прилепът“, „Цигански Барон“, „Графиня Марица“, „Страната на усмивките“, „Царицата на Чардаша“, „Великата неизвестна“, мюзикълите „Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост солист е на симфонични оркестри с ораториен репертоар. Има записи за Националното радио и Националната Телевизия

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ И БНТ 2, инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката. Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата „К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа, по романа на Ф.Кафка. От 2012 е преподавател в НМУ „Л. Пипков“, специалност поп и джаз пеене, а от 2017 и музикален режисьор в Александра Аудио. Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и много др.

От 2000 до 2010 година е постоянен гост солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и фествали в Гърция, Израел и Германия.

През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет, “ Мамма миа “ с режисьор акад. П. Карталов, в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан.

Марчо Апостолов: Роден е през 1970 г. в град Варна. Завършва Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна и след това започва да учи в Средно музикално училище „Добри Христов“ – град Варна. Продължава развитието си в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров в София. Първият самостоятелен дебют на Манчо Апостолов е през 1994г. в титулните партии на оперите „Орфей“ от Клаудио Монтеверди и „Абу Хасан“ на Карл Мария фон Вебер. От 1998г. работи като солист на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ и изпълнява роли както в класическите оперети, така и в мюзикълите. Участва в множествено фестивали, проекти и международни прояви. Той е солист и на софийската, пловдивската, врачанската и сливенската филхармонии. От 2001 г. е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет — София, както и в оперите в Пловдив, Варна, Русе и Бургас. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за фирмата GEGA New.

Награди:

През 2002г. – за ролите си на Исус в „Исус Христос суперзвезда“ от Ендрю Лойд Уебър и на Граф Данило Данилович във „Веселата вдовица“ от Франц Лехар

„Кристална лира“ в категорията за най-добър изпълнител на оперно и оперетно изкуство — годишна награда за върхови постижения в областта на музиката, присъждана от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Центъра за музика и танц към Министерство на културата на Република България и Радио Classic FM.

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Шмилена Султанова завършва АМТИИ – Пловдив със специалност „оперно пеене“ при проф. Калина Жекова. От 1998 г. е солист на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново. През 2004 г. постъпва като солист в Държавна опера – Бургас. Редовен гост-солист е на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера – Варна. Репертоарът й включва Фенена в „Набуко“, дона Елвира в „Дон Жуан“, Тоска в „Тоска“, графинята в „Сватбата на Фигаро“, Розина в „Севилският бръснар“, Дорабела в „Така правят всички“, Силва в „Царицата на чардаша“, Анна Главари във „Веселата вдовица“, Елена в „Хубавата Елена“, Марица в „Графиня Марица“, Анжел в „Граф фон Люксембург“ и много други.

Дебютът на Йордан Христозов е през 1998 г., когато участва в съвместни турнета на „Дунавска опера“ – Русе и „Euro Stage“ – Амстердам. Баритонът продължава да развива таланта си в турнета на ОФД – Плевен, а след това и като солист на ОФД – Русе. Солист на Държавна опера – Бургас от 2009 г. В репертоара му влизат баритонови партии от оперите „Мадам Бътерфлай“, „Севилският бръснар“, „Травиата“, „Бохеми“, „Кармен“, „Вълшебната флейта“, мюзикълът „Службогонци“, оперетите „Графиня Марица“, „Цигански барон“, „Лелята на Чарли“ и др.

Цанислав Петков – диригент

Пианист, завършил е магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Пламен Джуров. Цанислав Петков е едва на 30 години, но има завидна кариера като диригент.

Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.

Успоредно с работата си в Държавна опера – Бургас е главен диригент на Камерен оркестър – Хасково.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук