Начало Култура.бг „Марица“ предлага: Да заменим Мильо с паметник на Милчо в Пловдив

„Марица“ предлага: Да заменим Мильо с паметник на Милчо в Пловдив

398
0

Така ще увековечим джазлегендата на града под тепетата

Цвятко Сиромашки е готов да направи скулптората на световноизвестния музикант

„С Милчо Левиев ми тръгна ателието през 1979 година. Постоянно слушах неговата музика на касети. Беше ми удоволствие да работя на неговата музика. В София Милчо е живял на ул. „Стара планина” – точно над братовчед ми”. Това разказва  Цвятко Сиромашки, който е готов да направи паметник на пловдивската джазлегенда Милчо Левивев.

До този момент никой не се е обръщал към него за паметника. Нещата са в ръцете на Общинския съвет в Пловдив, припомня Сиромашки. Той е против това да се пипат старите паметници, а на тяхно място да се слагат нови. Според него в града има достатъчно добри празни места.

И все пак защо на мястото на скулптурата на Мильо, която е на пъпа на пловдивската главна, не поставим паметник на прочутия пловдивчанин Милчо Левиев? По-добре символът на града да се свързва със световноизвестната джазлегенда, вместо с колоритния зевзек, останал в местните легенди с пикантните си истории и безделничество. Което пък още повече налива вода в състоянието с анадолски привкус „айляк“, с което някои филибелии незнайно защо се гордеят. 

„Марица“ предлага да се издигне паметник на Милчо Левиев на най-видното за туристи и гости на града място, а скулптурата на прочутия зевзек Мильо да се премести в някой артистичен кът като „Капана“ например.  

Междувременно скулпторът Цвятко Сиромашки ще търси помощ от пловдивски бизнесмени, за да завърши паметника си на гроба на първия главен архитект в града – Йосиф Шнитер. Досега мястото в Централни гробища бе занемарено и напълно забравено. Сиромашки иска да издигне две колони от двете страни на мястото и между тях да има паметник на великия чех.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук