Начало История.бг Скритата история: За подводната археология в Черно море

Скритата история: За подводната археология в Черно море

395
0

„Черно море е едно от най-разнообразните и богати басейни по отношение на културно наследство. България има привилегията да е една от държавите с най-интересно културно наследство.

Потънали праисторически селища, потънали части от антични градове и кораби. Интересното е, че повечето от тези обекти са изключително добре запазени заради условията на Черно море“. Това разказа директорът на Центъра за подводна археология Найден Прахов.

Най-старият кораб досега на 2500 години. Той е гръцки и от времето на Великата гръцка колонизация. Той е добре запазен и на е дълбочина от над 2000м.

„Смятам, че към момента е открита една малка част от археологическите обекти, които лежат на морското дъно. Перспективите са те да бъдат откривани в следващите столетия“, допълни Прахов.

По думите му тези обекти трябва да се опазват, проучват и да бъдат представени пред хората, което е голяма отговорност, която обаче изисква и големи ресурси.

За съжаление освен красота и история, под водата има и много боклуци. Тази година група хора се заеха със задачата да изчистят морското дъно край Созопол. В акцията бяха открити 23 автомобилни гуми.

„Замърсяването е навсякъде. Локално в Созопол пристанището може би никога не е било почиствано. Реших да дам една част от моя опит и любов към морето и да организирам тази акция. Седем пъти влизахме във водата, а тези 23 гуми ги изкарах, когато бях сам през февруари“, разказа Найден Недев, инструктор по дайвинг.

„Наскоро направихме заснемане с дрон на територията на Несебър. Изброихме в морето над 800 гуми, които се виждат на снимките. Такова е положението на много от пристанищата“, допълни Прахов.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук