Начало Доктор.бг Д-р Халил разкри как България пламна от К-19 и коя е огромната...

Д-р Халил разкри как България пламна от К-19 и коя е огромната грешка на болните

714
0

Това в момента се води втора вълна за коронавируса. Започнаха да се разпускат мерки като възможност за провеждане на балове, мачове и обществени мероприятия.

Оттам нещата излизат от контрол. Това заяви за Нова тв д-р Бросек Халил, началник на COVID-отделението във Втора МБАЛ-София.

„Според мен трябва отново да бъдем под карантина, защото този вирус е един от най-коварните. При обикновен грип има температура, кашлица и кихане, а при К-19 има задух и усложнения, които са необратими като фиброза и всички важни органи са засегнат“, уточни той.

„През нас са минали най-малко 100 пациенти, една партида изписваме, една – приемаме. 24/7 сме в инфекциозното отделение. Сега имаме 10 потвърдени случаи. Имахме много тежко болни, но слава Богу нещата потръгнаха добре“, каза лекарят.

Запитан дали може да се изгради колективен имунитет, той отвърна: „По принцип може, но трябва търпение. Никой не знае кога ще свърши този вирус и докога ще сме на това положение“. По думите му на есен ще има микс от единия грип и другия грип. Тогава хората ще трябва да са внимателни и да се предпазват чрез три основни неща: маски, дистанция и дезинфекция.

Според д-р Халил макар това да е достатъчно все пак има много куриози в работата на лекарите.

„Имахме 23-годишен младеж с много тежка коронавирусна инфекция, а неговите близки не бяха болни. Той беше женен, с деца, има майка и баща.

Ето защо не можем да кажем на 100% по какъв начин се предава инфекцията. Пример е този случай, където хората нон-стоп контактуват и живеят заедно“, каза той.

Запитан дали има логично обяснение защо едни хора се разболяват от раз, а други – не, лекарят отговори: „Имам обяснение. Например, ако сложим едни метали на масата заедно с един магнит, то той ще дърпа само желязото, а другите ще останат. Говорим за имунитета на хората. Има едни, които са склонни към приемане на инфекцията, а други – не“.

„В зависимост от степента си инфекцията при едни протича безсимптомно, а при други има малки симптоми – загуба на обоняние, вкус, при някои дори има слаба временна загуба на зрение“, уточни той. Д-р Халил каза болните с К-19 в никакъв случай да не взимат витамин C, защото болестта атакува съдовете и така се образуват тромби, а витамин С е фактор за кръвосъсирването.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук