Начало История.бг Варна празнува 142 години от Освобождението си

Варна празнува 142 години от Освобождението си

332
0

Отбелязваме 27 юли само с концерт, без тържествена церемония тази година заради COVID-19

Днес Варна празнува 142 години от освобождението на града. Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Пет месеца след останалите български селища. Заради голямото значение на града като голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, за неговата свобода се води  дълга дипломатическа война. Преди руските войски да превземат Варна, воюващите сили се споразумяват да прекратят войната. Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след поредни заседания и мъчителни преговори и намесата на домакина Ото фон Бисмарк, Турция склонила да изтегли войските си. И наистина в началото на юли турският гарнизон напуснал Шумен, но се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша. 

Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, разгневен от протакането, генерал А. Столипин лично се отправил към Цариград, взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: „А теперь убирайся из Варньi“.

Реално турската администрация напуска по-късно Варна, защото през пристанището е трябвало да се транспортират турските части и от Шуменската крепост. 

Тази година тържественото честване няма да има заради пандемията от коронавирус.

По повод 27-ми юли – Ден на Освобождението на Варна, от 09.00 до 10.30 ч. всички граждани, които желаят, могат да поднесат цветя пред Паметника на руските войски в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ № 9 (бившият музей на Възраждането).

Тържествена церемония няма да има. Около 9.30 ч. ще бъде открита паметна плоча на Баба Рада – на едноименната улица в града, съобщават от общинския пресцентър.

От 20.30 ч. на пл. „Независимост“ ще започне празничен концерт с участието на солисти и на оркестъра на Държавна опера – Варна.

Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, в организацията на събитията ще се спазват всички изисквания на Министерството на здравеопазването.


Черно море;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук