Начало Доктор.бг Д-р Александър Симидчиев: Голяма част от българите са се срещнали с родствен...

Д-р Александър Симидчиев: Голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус

689
0

Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г.  Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата.

„Хората минали през този родствен вирус имат изграден имунитет.
Според изданието, 2008 г., е имало сходен вирус, изолиран при прилепи в България”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той добавя, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”. Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас.
„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът.

Той коментира и употребата на „витамин Ц” при болни от коронавирус. „Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването.

Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти”, казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и големият брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада. „Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям.

Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени – хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, казва той.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук