Начало Новини.бг Николай Василев: Концесията на Летище София е сделката на десетилетието

Николай Василев: Концесията на Летище София е сделката на десетилетието

580
0

Концесията на Летище София е сделката на десетилетието. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев по БТВ. Според договора трябва да се вложат не по-малко от 608 млн. евро за срока от 35 години. Процедурата беше спечелена от консорциум „Соф Кънект“, летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании.

„Трябва да се построи Трети терминал, българското летище трябва да бъде по-модерен, както заслужава една европейска столица. Това, което ме притеснява е, че е даден прекалено голям срок за влизане във владение – до една година. Истинският процес започва, когато бъде платена първата концесионна такса, която е огромна – 550млн. лв. Ако концесионерът много иска да влезе във владение, това може да стане още следващата седмица“, каза икономистът и допълни, че една от възможните причини за дългия срок е липсата на пари.

Той обясни, че при подобна концесия се подобрява не само управлението на обекта, но и материалната база. „На бизнеса трябва да се помага не само от Министерството на икономиката, но и от цялото правителство“, категоричен е Василев.

Труд;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук