Начало Доктор.бг Вдигат заплатите на медиците! Хората на първа линия и с ваучери

Вдигат заплатите на медиците! Хората на първа линия и с ваучери

632
0

Увеличение на доходите е предвидено за всички служители, които работят в системата на българското здравеопазване. Работим и по апаратурното оборудване на системата. Това заяви на извънреден брифинг новият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

„В тази връзка, до края на 2020 година в българското здравеопазване ще влезе допълнителен ресурс от четвърт милиард лева както следва: Разходи за персонал, които са насочени за повишаване на трудовите възнаграждения на служителите на първа линия – 30% за 5-те месеца на 2020 година, като тази мярка осигурява едно добро заплащане на хората, които са на първа линия и гарантира нейната устойчивост и през 2021 г.

Става въпрос за допълнителни 12,4 млн. лева. Това ще рефлектира върху 6000 човека. Те са следните – 2468 човека, които работят в регионалните здравни инспекции, 203 служители от Центъра по заразни и паразитни болести и т.н.“, каза той.

„11,3 млн. лева се отпускат допълнително в бранша, като от тях 9,5 млн. ще бъдат допълнително отпуснати на 44 лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с коронавирусна инфекция. Още 2 млн. ще бъдат дадени на лечебните заведения, в които се лекуват специфични белодробни заболявания“, каза той.

„До края на годината за оставащите 5 месеца ще бъде осигурен допълнителен финансов реутрс в размер на 19 млн. лева“, добави Ангелов.

„Ще бъдат увеличени трудовите възнаграждения на над 17 000 лекари, над 44 000 професионалисти по здравни грижи и над 10 000 друг медицински персонал’, каза той. „По отношение на всички служители в системата на здравеопазването, които са на първа линия, до момента политиката на Министерството беше осигуряване на 1000 лева. Те са гарантирани чисто до края на тази година, като сумата, която ще бъде отпусната за оставащите 5 месеца са 107 млн. лева“, каза той.

„Осигурили сме и допълнителен финансов ресурс под формата на ваучери за хората на първа линия, на стойност 210 лв. За тези пари могат да бъдат осигурени 7 нощувки“, добави той.

„Средствата се отпускат единствено и само за увеличаване на трудовите възнаграждения на персонала в лечебните заведения“, каза Ангелов. 

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук