Начало Новини.бг Жилищата в София поскъпнаха с 46%

Жилищата в София поскъпнаха с 46%

321
0

В рамките на четири години

Общото увеличение на цените за страната е с близо 34%

Пловдив е на първо място

Жилищата в София поскъпнаха с 46% за период от четири години. Цените на апартаментите ново строителство в столицата през четвъртото тримесечие на миналата година са с 44,9% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 45,5%. За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове в страната с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

Въпреки всичко това обаче, София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 47,3% за период от четири години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 55,5% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата също значително поскъпват, макар и по-малко от новото строителство – с 42,5%.

Пловдив е на първо място по покачване на цените за последните четири години, като при новите апартаменти повишението е с 55,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – с 33-35%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Варна (+35,2%), следвана от Стара Загора (+35,1%) и Русе (+33,1%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 26,6% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с над 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с 51,5%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с близо 30%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 20,5%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 18,7% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 12,2%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо – с 25,1%.

Труд;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук