Начало Новини.бг Лоша новина: Карат бежанци с бусове за 300 лв. (Снимки)

Лоша новина: Карат бежанци с бусове за 300 лв. (Снимки)

527
0

Шофьори карат групи бежанци с бусове за 300 лв. на курс. Няма значение дали са пет или петнадесет човека, тарифата е твърда. Това разкриха от Гранична полиция пред „Телеграф“, пише вестника в днешния си брой.

В момента има сериозен наплив към границата ни особено откъм Гърция, където ври и кипи от нелегални мигранти. По данни на ГДГП само за миналата седмица 400 бежанци са опитали да влязат у нас. За 350 от тях са били алармирани гръцките власти и те са ги задържали още в дълбочина, а нашите граничари са задържали останалите около 50 души. Те са настанени вече в бежанските центрове.


Цени

„Бежанците плащат за трансфер от Турция до Германия или Франция например, зависи от желанието им. Цената е паднала, варира около 2500 евро на човек за целия маршрут, които се разпределят между организаторите на канала и самите трафиканти. Вече у нас обаче има отговорници, които им взимат пари за всякакви други услуги, какъвто е превоза с микробуси във вътрешността на България“, заявиха гранични полицаи пред „Телеграф“. По думите им около всеки от шофьорите на бусове има отцепки, които карат пред и зад него и гледат да няма засечки по трасетата от полиция или други служби. На тези хора също се плаща допълнително.


Профил

Почти всички от бежанците са млади мъже в добра спортна форма, сочат оперативните данни на службите. Сред тях рядко има семейства с жени и малки деца. Всички са въоръжени с модерни телефони, в които има инсталирано определено интернет приложение за сателитни карти. Въвеждат джи пи ес-координатите в него, за да могат да стигнат до точката, в която ще ги чака следващия каналджия. Това се отнасяло за онези от нелегалните мигранти, които минават през зелена граница. От няколко седмици има засечени и няколко опита за минаване през река Марица. „Правят го в момента пеша, избират места, където нивото на реката е ниско, преджапват буквално. Има и такива, които обаче са подготвени с гумени лодки“, допълниха разследващи. Точките, през които пресичали най-често браздата са в Ново село, Ивайловград, Крумовград, КПП-то при Петрич.


Нощ

Вече влезли у нас, мигрантите се товарят в бусове и тръгват към границата ни със Сърбия. Настаняват ги за по 1-2 нощи да спят в изоставени къщи в пограничните райони и в горите край Ихтиман. Вече не влизали в ромските гета, тъй като има засилено полицейско присъствие особено в корона-епидемията и много се набивали на очи. Само преди броени дни например била хваната цяла група мигранти в с. Момково барабар с каналджиите.

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук