Начало Новини.бг Тарикатлък: БГ туристи намериха слабото място на гръцките QR кодове

Тарикатлък: БГ туристи намериха слабото място на гръцките QR кодове

534
0

Българските туристи цакат системата с QR кодовете на Гърция, пише „Телеграф“. На ГКПП Кулата вече се правят повторни тестове на част от пътуващите.

Това се определя от номера на кода. Ако той започва с 13, е почти сигурно, че властите ще направят нов PCR на границата. Ако обаче започва с 23, е по-вероятно само да проверят наличните документи и да пуснат туристите.

Ето защо нашенци подават десетки заявления за пътуване, докато не получат QR, започващ със заветното 23.

Според досега действащите правила всички българи, които влизат в Гърция по несъществени причини – здраве, работа, семейство, а отиват на почивка, трябва да предоставят сертификат за отрицателен PCR тест, който е направен 72 часа преди пътуването. Освен това туристите попълват и т.нар. PLF електронен формуляр за локализация. Именно след него софтуер генерира въпросния QR код.

Оказва се обаче, че много българи попълват формуляра по няколко пъти. За това разказват запознати в социалната мрежа.

„На гърците им е направило впечатление, че се е повишил броят на заявените декларации, а реално преминаващите са по-малко. Снощи са хванали българин, който е пуснал повече от 20 декларации, докато получи такава с код 23.

Очакват се промени в системата, за да може като се сканира кодът с четеца, да става видимо, ако пътникът има пусната повече от една декларация“, пише жена в една от групите за пътуване. Междувременно от днес влиза в сила и ново изискване – влизащите в Гърция и по въздух ще трябва да имат сертификат за PCR тест, а също и QR код.

Както на границата, така и на летището, туристите ще бъдат проверявани. Гръцките власти уточняват, че предвиждат 2 дни гратисен период. Във вторник и сряда пътниците, които не са имали време да се тестват, ще бъдат изследвани при пристигането. От четвъртък обаче, изключения няма да бъдат допуснати и всеки турист задължително ще трябва да представя документ на английски език, който съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта.

Самото изследване пък трябда да е направено в акредитирана лаборатория. Гръцките власти ще следят под лупа за фалшификации, тъй като на ГКПП Кулата вече са хванати подправени тестове.

Медиите в южната ни съседка още преди седмици съобщиха, че на границата се продават фалшиви отрицателни резултати.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук