Начало Дарителство Чипровският музей подарява сто албума с килими на свой дарител

Чипровският музей подарява сто албума с килими на свой дарител

608
0

Уникален албум с чипровски килими излезе наскоро от печат. „Чипровският килим – постланият път към Бога“ е в тираж от 1000 броя.

На 100 страници са представени колекцията от чипровски килими на Историческия музей и на холандския колекциоиер Яков ван Бейлен. Автор на луксозното издание е Анита Комитска– директор на Историческия музей в Чипровци, а научен консултант е член кореспондент професор Мила Сантова. 

„Нашият музей спестява две години средства, за да може да имаме този уникален албум. Мисля, че успяваме да представяме миналото но Чипровци, мястото и хората, където се тъкат тези килими…Проследява се развитието на чипровския килим, отделено място има за символиката на орнаментите в килима… Стремяла съм се да покажа значението на фигурите от неолита през езическия период как се осмислят и пресъздаването им в християнската традиция“, подчерта Комитска.

100 албумите музеят дарява на Яков ван Бейлен, който преди време предостави на Чипровци един от най-старите модели, тъкани тук. „Бакамис“ или „Гарибалда“ е на 250 години.

„В този албум сме публикували и нашите дарения старинни чипровски килими от началото на 18 век… Бакамис са и трите- единият е дарен от Яков ван Бейлен, а другите два-  от сем. Пенелопе и Тимоти Хейс от Щатите, които подготвят още едно дарение за музея в Чипровци.

Луксозният албум „Чипровският килим – постланият път към Бога“ го има в резюме на английски, италиански и японски език и може да се закупи. 

Радио Видин;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук