Начало Култура.бг Емблематичната Самоковлиева къща в Свищов е в опасност да се срути

Емблематичната Самоковлиева къща в Свищов е в опасност да се срути

706
0

Районът около нея е отцепен, а сградата се нуждае от спешно укрепване 

Емблематичната Самоковлиева къща в Свищов е в опасност да се срути. 125-годишната сграда се нуждае от спешно укрепване. Районът около нея е отцепен и е ограничено движението по улица „Христаки Павлович“. Временно е създадена организация на пътя, която изисква повишено внимание на водачите на МПС и се забранява преминаването на превозни средства над 3.5 тона.

„Общината е изготвила проект за реконструкция. Внесен е в Министерството на културата и лично министър Боил Банов е запознат с проблема. Сградата има конструктивен проблем и се налага ремонт, за който са нужни около 40 000 лева“, коментира пред „Труд“ кметът на Свищов Генчо Генчев.

Самоковлиевата къща, известна още като Дом на новороденото, е строена през 1895 г. В момента във вековната сграда е разположена експозицията „Градски бит и култура“ на Исторически музей – Свищов. Интериорът пресъздава подредбата на градските къщи в Свищов в края на XIX и началото на XX век.

Декорираните с виенска мебел помещения показват по особено ненатрапчив начин характерните особености на свищовския бит и култура, силно повлияни от културната столица на тогавашна Европа – Виена. Сред всички красиви вещи е изложен и първият внесен в България домашен роял, подарен на годеницата на диригента на Първия светски български хор Григор Тончев. През 2004 г. къщата се превръща в снимачна площадка за българския игрален филм „Изпепеляване“ с участието на Цветана Манева, Параскева Джукелова, Стефан Вълдобрев, Николай Урумов, Деян Донков, Йосиф Сърчаджиев и др.

Труд;Род БГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук