Начало Вяра.бг Катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ празнува на 29 юли

Катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ празнува на 29 юли

576
0

Архиерейската света Литургия по случай храмовия празник на катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян от 9,30 часа на 29 юли /сряда/ ще възглави викарият на Пловдивски митрополит Николай Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений.

В празничното богослужение ще участват и свещеници от Духовната околия, иподякони и църковни певци. В навечерието на празника – вторник от 18 часа ще бъде отслужена празнична Вечерня с Петохлебие.

Отбелязване Деня на  духовния покровител на храма и Родопите св. свещеномъченик Висарион Смоленски е знак на признателност към  мъченическия му безстрашен  подвиг в защита на Христовата вяра пред османския поробител през †1670 година. Нека заедно да почетем неговата светла памет!

Архиерейско наместничество – Смолян

Новопостороеният през ХХІв храм в съвременния център на Смолян е осветен на 2 юли 2006г от Пловдивския митрополит Арсений. Изградена е на старо църковно място – гробищен параклис от ХІХв, посветен на св. Тодор.

Това е най-новият катедрален храм в България. Патронът му е легендарна личност, чиято мъченическа съдба се свързва с епохата на помохамеданчванията в Родопите през ХVІІв, канонизиран от Българската православна църква.

Храмът е изграден по инициатива на гражданско сдружение, с главни дарители сем. Тодор и Здравка Баткови, почетни граждани на гр. Смолян. Архитекти са Антон Тодоров и Николай Бечев, конструктор е инж. Ангел Бедров. Храмът е кръстокуполен с модерен облик, подчертан с нестандартните архитектурни и конструктивни решения, също така от изпълващата го светлина, влизаща през прозорците под купола и стените. Нартексът (предверието), разположен западно спрямо основната част на храма, е покрит, оформен нагоре в камбанария. На север е изграден параклис Св. Теодор Тирон„. В южната част е прилепено подобно помещение, преминаващо в крипта поради наклона на терена. Полукръглата емпория (балкон) дава възможности за поглед от високо към наоса на храма.

Иконостасът е дело на проф. Кънчо Цанев. Иконите са рисувани от сем. Елена Кантарева-Дечева и доц. Дечко Дечев и техни ученици от специалност „Църковна живопис“ към АМТИИ – Пловдив.

Камбаните са уникални, изработени през 2005г по поръчка на главните дарители от Общество за древноруска музикална култура – Москва. Единадесет на брой, те са композирани да изпълняват прекрасни мелодии в т.нар. „малинова тоналност„, задвижвани с компютър. Параклисът „Св. Теодор Тирон“ е обзаведен с иконостас, дело на самоукия майстор–резбар от с. Момчиловци Христо Петров. Иконите към него са от Мария Минева и Радостин Павлова, възпитаници на проф. Любен Прашков. Предстои стенописването на храма.

Сградата е приютила Неделно училище „Чисти сърца“. Разполага с богата библиотека, със зала за временни изложби.

opoznai.bg; .smolyandnes.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук