Начало Емигранти.бг Кипър е в паника заради опасен случай с българин с К-19

Кипър е в паника заради опасен случай с българин с К-19

692
0

Българин с положителен тест за коронавирус вдигна на крака днес полицията и здравните власти в Кипър, след като избяга от задължителната карантина и се укри. Обществеността бе алармирана за опасния случай и призована да помогне в издирването му, съобщава БНР.

Нашият сънародник е пристигнал в град Пафос в понеделник, 27 юли, и при проведения тест на летището е диагностициран с положителен резултат за коронавирус. Според протокола на кипърското Министерство на здравеопазването той трябва задължително и незабавно да бъде поставен под 14-дневна карантина.

Българинът е обявил, че ще пребивава в дома на негов приятел, също наш сънародник. Заразеният обаче не е открит на посочения адрес, когато екипът за епидемиологично наблюдение извършва проверка. Приятелят му отказва съдействие.

Веднага са сигнализирани полицията и здравните служби.

Кипърските власти обявиха случая за сериозен, тъй като носителят на вируса се движи свободно из града и застрашава общественото здраве. След продължилата няколко часа полицейска акция в ранния след обяд днес българинът бе открит, съобщиха от пресцентъра на полицията в Кипър.

Преди нашия сънародник властите издирваха и намериха индиец, също положителен за коронавирус и също избягал от карантината, в град Лимасол.

Вчера стана ясно, че Кипър налага карантина на пристигащи от България заради коронавируса.

„От 1 август страната ни е в третата група – на най-рисковите държави за разпространение на инфекцията“, съобщи здравното министерство в Никозия. „Със затягането на режима и преместването на България от група Б в група С само определени категории граждани ще могат да влизат в Кипър от 1 август.

Това са български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване на острова, както и кипърски граждани, пристигащи от България“, уточни говорителят на здравното министерство Маргарита Кириаку.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук