Начало Новини.бг Установено е веществото, отровило кравите край Димитровград

Установено е веществото, отровило кравите край Димитровград

471
0

Установено е веществото, отровило кравите край Димитровград, още не е ясен причинителят на замърсяването. Трябва да се проследи пътят на водата от завод „Неохим“ по канала до заустването в река Марица. 

Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес посети мястото на произшествието. Ветеринари взимат проби, починалите крави ще бъдат изгорени в екарисаж, за да няма последствия, каза министър Димитров.

Ще се провери и комплексното разрешително на предприятието за заустване на отпадъчни води и дали каналът е обезопасен. В канала по комплексно разрешително не следва да има такива опасни вещества, категоричен беше министърът.

Министър Димитров изрази задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба. Според него за това е допринесло и пускането на повече вода от язовирите към реката.

Организираме екипи от няколко области, които да дойдат, за да вземат проби и да обработят резултатите, каза министър Димитров. Той посочи, че се полагат усилия да бъде възстановено водоподаването към населените места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград.

Не можем да пуснем водата за населението, докато не сме сигурни. Ще се направи пробонабиране и в Свиленград, като последно място на българска територия, каза министър Димитров.

Припомняме, по-рано прокуратурата ангажира Ревизоро, Кунчев и Желязков с чистотата на река Марица.

Действията на прокуратурата бяха предприети след инцидента, в който 29 крави загина след водопой край Димитровград.

Припомняме, че вчера бе съобщено за 29 крави, които са измрели веднага, след като са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград.

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 48 населени места.

По-рано днес главният комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщи, че една от версиите, по които се работи е човешка грешка.

От БАБХ обещаха, че стопанина на умрелите крави ще бъде предоставено обезщетение.

news.bg;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук