Начало Вяра.бг На 31 юли Православната църква почита Св. праведен Евдоким Кападокийски

На 31 юли Православната църква почита Св. праведен Евдоким Кападокийски

640
0

Църквата почита днес Св. Евдоким. Имен ден празнуват Евдоки, Евдокия и Дочо. Името е старогръцко и означава „човек с добра репутация, заслужаващ похвала“. 

Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. Във времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия. Сред шума и светската суета бил като крин сред тръни и като злато сред огън.

Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Но по Божия промисъл се поминал рано, на 33 години.


Тропар на Св. праведен Евдоким Кападокийски, Глас 4-ти(31.Юли)

Неговите мощи се показали целебни. Люде умопобъркани и болни оздравявали чрез допиране до неговия гроб. След 18 месеца от смъртта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо – цяло, без никакъв белег на разложение. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и поставени в новата църква „Св. Богородица“, построена от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали такива чудеса, че за вписането им, както говори съставителят на житието му, „няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце.“ Самата пръст взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала болни.

От утре започват Богородичните пости. През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

offnews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук