Начало География.бг Побитите камъни – каменна гора на 18km от Варна

Побитите камъни – каменна гора на 18km от Варна

400
0

Побитите камъни е единствената естествено образувала се пустиня в Европа. Местността се намира на 18 километра от Варна, по стария път към София .

image-1761

Побитите камъни всъщност е каменна гора от извисяващи се на височина до 12 метра колони от варовик.

image-1765

Теориите за възникването на природния феномен са няколко, но недоказани.

image-1766

Според една от тях преди 50 млн. години на мястото е  имало море. Когато водите му се оттеглили скалите от дъното му били изложили на вятър и слънце и така се образували причудливите каменни фигури.

image-1739

Според друга теория каменните гори всъщност са останки от корали.

image-1752

Защитниците на трета версия са убедени, че в кухите колони , каквито са част от образованията, са се формирали първоначално около вкаменени тропически дървета, които при гниенето си са оставали стълботете с куха вътрешност.

Други са сигурни, че структурите са се формирали върху природни газови извори.

Или пък че каменната гора е сърцевината на скали, разрушени от времето.

image-1756


За мястото има и много легенди. 

Според една от тях великани пренесли камъните, защото искали да ги използват за градежа на българската столица Плиска.

image-1763

В митовете не може без любов. Така че друга приказна версия разказва за млад момък, на който Бог разкрил името си и дарил безсмъртие. Но го предупредил, че ако го издаде, годините му отново ще са преброени. Младежът обаче се влюбил на брега на морето в приказна девойка. И помолил морските титани да му помогнат да я спечели. В замяна обаче те поискали да им разкрие името на Бога. Влюбеният момък не могъл да откаже, воден от любов. Затова на следващата сутрин подредил титаните в полето край днешна Варна и с телата им написал името на Бога. Господ трогнат от любовта на момъка и саможертвата му пък замразил телата на титаните и те до днес могат да се видят в местността Побитите Камъни.
Най-известната каменна група е Дикликташ. За да я разгледате плащате 3 лв вход. И после от въображението ви зависи дали ще оприличите каменните структури на имената които носят – камила, трон, стражите и други.

travelfinder.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук