Начало География.бг Първа копка за нова велоалея и съхраняване на могила „Оструша“ в Казанлък...

Първа копка за нова велоалея и съхраняване на могила „Оструша“ в Казанлък (СНИМКИ)

336
0

С официални ритуали „Първа копка“ днес Община Казанлък символично даде началото на два важни строителни обекта от мащабния проект „Светът на траките“: изграждане на велоалея до град Шипка, която ще свърже вече съществуващата между градовете Казанлък – Крън с новия туристически комплекс и строителни и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница „Оструша“. Строителните обекти ще играят съществена роля в многофункционалния туристически комплекс, замислен като атрактивен „портал“, който обединява всички гробници в Долината на тракийските царе за посещение на туристи.

С благословия към строителните екипи започна водосветът за успех на начинанието, отслужен от казанлъшки свещеници.

„Дано „Оструша“ стане наистина уникален обект, който да видят хората от цял свят!“, пожела Кметът на Казанлък Галина Стоянова. „За мен лично, това е най-красивата гробница в Долината – „Оструша“, която някак си беше останала в сянка, спрямо останалите гробници, които са представени в Долината по подобаващ начин за световното културно наследство, което представляват.“ Галина Стоянова покани кмета на град Шипка Василка Панайотова до себе си: „Защото тя ще бъде човекът, който ще работи с фирмата – изпълнител, така както направи с прекрасно изпълнените могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Същият е изпълнителят на гробница „Оструша“.“, разказа Кметът на Казанлък. „Изпълнители, които не само се отнасяха отговорно към работата си, но и много щадящо и изключително умело направиха всички реставрационни дейности. Сега съм абсолютно спокойна, че ще си свършат работата и тук и тази гробница ще блести с красотата, която я няма по света и много хора от света трябва да видят. Сигурна съм, че добрият тон и общата работа на Кмета на Шипка с изпълнителите ще продължи и тук.“, каза Галина Стоянова и „повери мисията за успешна работа на терен“ на Василка Панайотова.

„За да стигнем до тук се направи много и се извървя много път.“, отбеляза Галина Стоянова. „Тези проекти са замисляни много време. Те са много добре обмисляни като свързаност на цялата културна инфраструктура и представянето й пред света в община Казанлък. Трябваше ни много време да ги обмислим, да ги опишем, да кандидатстваме, да ги направим факт като днес.“, посочи Кметът на Казанлък. Тя благодари на всички участници в процеса по реализацията на проекта и покани с благодарност младата майка на две близначета заместник-кмета Лилия Цонкова, която е ръководила всяка стъпка по проекта.

Освен кметовете на Община Казанлък и град Шипка, официални гости на ритуалните „Първи копки“ бяха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, народният представител от Старозагорски избирателен район Борис Кърчев, председателят на общински съвет Казанлък Николай Златанов, омбудсманът на Казанлък Гинка Щерева, доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, представители на фирмите – изпълнители, общински съветници, представители на Общинска администрация, кметове на населени места, директори на местни културни институти.

Наред с изграждането на велоалея, като алтернативен транспортен достъп до новия туристически комплекс и дейностите по съхраняване на тракийска гробница „Оструша“, предстои изграждането на самия атракцион „Светът на траките“, за което в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и финансов инструмент, кредит от Фонд за устойчиви градове на стойност 1 921 935,00 лв. Общата стойност на проекта е 8 657 364,83 лв., като 5 725 115,36 лв., са европейско финансиране, а 1 010 314,47 лв. – национално съфинансиране.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук