Начало Доктор.бг Гръмна новият скенер в Онкото – Пловдив

Гръмна новият скенер в Онкото – Пловдив

387
0

Авариралата рентгенова тръба струва над 150 000 лева. Бившите шефове, които са подписали договора за покупката, подвели сегашното ръководство, че са осигурили резервна. 

КОЦ – Пловдив, който обслужва онкоболни от цяла Южна България, има проблем с провеждането на изследвания, защото рентгенова тръба на компютърния  томограф излезе от строя, научи „Марица”.  Всеки месец от специализирани изследвания се нуждаят над 500 души, на които се правят по няколко прегледа.  

„Предприели сме необходимите мерки. На пациентите са осигурени изследвания  в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, на която плащаме за услугата. Едновременно с това водим  спешни преговори, за да вземем временно рентгненова тръба под наем от производителя „Сименс”. По възможно най-бързия начин  трябва да се проведе и обществена поръчка за доставка на нова тръба, обясни  вчера  управителят на КОЦ – Пловдив д-р Парашкев Цветков. 

Компютърният томограф е закупен от фирма „Меркурий Комерсиал” с договор, подготвен от д-р Красимир Вальов и подписан от наследничката му проф. Марианна Янева, която пое временно поста в края на 2016 година. Именно заради скъпия скенер гръмна големият скандал, довел до оставката на д-р Вальов и последвалата осъдителната присъда за бившия управител. Цената на апаратурата е близо 900 000 лева без ДДС. 

Първоначално гаранционният срок на техниката е бил 12 месеца, а след това чрез анекс е удължен на 3 години. Гаранцията е изтекла още в края на миналата година. Проблемите с въпросната рентгенова тръба обаче започнали още преди това, но се оказало, че тя не влиза в договорената гаранция, защото има определен живот. През цялото време от предишното ръководство уверявали сегашния управител д-р Парашкев Цветков, че е осигурена резервна тръба от доставчика. Оказва се, че такава няма. Затова още  в началото на 2019 г. той е изпратил писмо  до „Меркурий”, че трябва да се достави нова. „За доказателство приложихме и становището на „Сименс”  от 28 март 2019 г., в което се съобщават резултатите от направената на място проверка. Тя констатира, че рентгеновата тръба е на предела на времето за експлоатация. От фирмата доставчик обаче не последва никаква реакция”, разказа шефът на КОЦ.

Д-р Парашкев Цветков недоумява защо в договора за доставка и монтаж на томографа не е предвидена клаузата за втора рентгенова тръба. Тя струва над 150 000 лева и сега за нея трябва да се обявява спешна обществена поръчка, а това ще отнеме поне 45 дни.

Дотогава КОЦ – Пловдив ще плаща около 25 000 лева месечно на МБАЛ „Св. Пантелеймон”, за да се извършват жизненоважните за пациентите изследвания. По-евтиният вариант е спешно да се наеме рентгенова тръба от производителя „Сименс“. 

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук