Начало Култура.бг София през погледа на архитекта и неговия син

София през погледа на архитекта и неговия син

284
0

На книжния пазар у нас се появи една интересна книга, която всеки, който познава и обича София, би се зарадвал да притежава в своята лична библиотека. С информацията и малко известните факти,които съдържа, тя така или иначе ще се нареди до всички ценни исторически издания, свързани с нашата столица,с които би се гордяла всяка обществена библиотека, университет или читалище. Неин автор е проф. Румен Нейков, който събира в изданието много от скритите истории зад най-мащабните урбанистични проекти на столицата през погледа на своя баща – архитект Любомир Нейков. Това е преди всичко и книга за историята на София – архитектурна и обществено-политическа, между 1930 и 1980 година, обясни пред Радио София авторът. 

Архитект Любомир Нейков е автор на генералния план на София от 1961 година, известен като план “Нейков”. Той ръководи екип от 65 изтъкнати архитекти, инженери и техници, като всички те заедно създават една интересна предпоставка за визията на столицата, разказа Румен Нейков:

“Това, което за съжаление се случва в годините, е че и най-добрите предположения и най-смелите проекти в края на краищата опират в една реалност. В случая планът се запазва цели 45 години, но е многократно прекрояван поради различни интереси.” 

Проф. Нейков отбеляза, че следвоенната епоха, обусловена от съветския модел на живот, предопределя облика на българската столица за столетия напред, тъй като по това време всичко е строено много здраво. Така и контрастите са повече, отколкото приемствеността, но обликът на централната част на София днес е много интересна и многолика с едно съчетание на историческото минало и модерните градски решения.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук