Начало Култура.бг Фолклор.бг Фенове на ансамбъл-юбиляр препълниха античен форум (Снимки)

Фенове на ансамбъл-юбиляр препълниха античен форум (Снимки)

442
0

Близо 400 фенове на старозагорския фолклорен ансамбъл „Загоре“ буквално препълниха античния форум в археологическия резерват Верея – Авуста Траяна, за да се насладят на песните и танците, включени в програмата на юбилейния концерт, посветен на 65-та годишнина от създаването на професионалната формация.

Христо Христов

Въпреки жегата /към началния час температурата все още беше близо до 30 градуса по Целзий/ хората бяха с маски и задължително ползваха дезинфектанти, а изпълнителите пристигаха на малки групи и при спазване на дистанция помежду си.

Христо Христов
Христо Христов

Първата проява на „Загоре“ е била през пролетта на далечната 1955 година, още тогава им репертоарът включва автентични образци и съвременна интерпретация на музика, песни и танци от всички краища на България. През 1973 година формацията получава професионален статут, а летописът показва че до сега са изнесени над 5 500 концерта у нас и чужбина.

Христо Христов
Христо Христов

Главен художествен ръководител на състава е Христо Иванов, диригент на оркестъра е Ангел Чакъров, а на хоровия състав – Йорданка Вълчанова.За подготовката на танцьорите се грижи балетмайсторът Мартин Петков.

Христо Христов

Участниците в програмата си пожелаха по-късно наесен да изнесат още един концерт, в който да включат и най-новите си танци и песни като изразиха надежда, че тогава пандемията ще е отминала, за да дойдат всички почитатели на фолклорната магия.

От: Христо ХРИСТОВ Снимка: Христо Христов

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук