Начало Култура.бг Честит 80-годишен юбилей на Иван Ничев и желаем творческо дълголетие!

Честит 80-годишен юбилей на Иван Ничев и желаем творческо дълголетие!

495
0

Роден в Казанлък, завършва магистратура в Държавната филмова академия за театър и кино в Лодз, Полша. Ученик на Анджей Вайда.
Професор по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Член е на Европейската филмова академия от 1988.
Съосновател съвместно с Татяна Гранитова на продуцентската фирма „Синемаскоп – И.Ничев“. Иван Ничев е режисьор на повече от 15 игрални филма, които имат множество национални и международни награди.


МОЖЕШ ЛИ ДА УБИВАШ
България, 2019.
Режисьор:
Иван Ничев
Сценарий:
Юрий Дачев, Иван Ничев, Татяна Гранитова
Оператор:
Цветан Недков
С участието на:
Николай Върбанов, Ивайло Драгиев, Ясен Попов, Иво Йончев, Атанас Найденов, Живко Джуранов, Александър Кънев, Емилия Радева, София Маринкова и др.
Седем млади мъже от Видин решават, че единствения начин да променят мизерния си живот е да станат платени войници в българската армия. С много ентусиазъм, се хвърлят в „ бойни учения и военни изпитания“ ,с мъка преодоляват своите анти милитаристки чувства , пред лицето на верската заплаха. От бойната им единица само един ще бъде одобрен. Другите ще продължат да се сражават с ежедневието, вкопчени в крехката надежда,че един ден нещо може да се промени.
НЕЙНАТА ИЗПОВЕД
България, 2017,
Костадинка Кунева е чистачка в Атинското метро ,която с всеотдайната си защита на правата на работниците се превръща лидер на синдикатите в Атина.
Киселината,с която е залята през 2008 година е разложила плътта и. Изгорила е едното и око, а лекарите едва са спасили малко от зрението на другото.
През 2014 г. над 300 000 гръцки граждани я избраха за техен представител в Европейския парламент. Обезобразена и с „плочка” вместо гласни струни,тя продължава да защитава правата на работниците в Европа.
Режисьор:
Иван Ничев
Сценарий:
Татяна Гранитова и Юрий Дачев
Оператор:
Цветан Недков
Композитор:
Стефан Димитров и Пламен Велинов

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЕДИН АРЛЕКИН – 2008г.

ГАНЬО БАЛКАНСКИ СЕ ЗАВЪРНА ОТ ЕВРОПА
България, 2004, Комедиен телевизионен сериал в четири части, По Алеко Константинов
Началото на миналия век. Младият Ганьо Балкански – завършил в странство се завръща в родината с такъв мерак бързо да изгради кариера и желание да трупа богатства, че дори духът на покойния му баща, изпечения търговец бай Ганьо ще му завиди…
Режисьор:
Иван Ничев
Сценарий:
Юрий Дачев и Иван Ничев
С участието на:
Николай Урумов, Георги Калоянчев,Татяна Лолова,Георги Русев

СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА
България, 1999г.
Филмов разказ за погубените човешки взаимоотношения:любов,приятелства и добросъседство след края на втората световна война.За края на носталгичната българска приказка , от старинния Пловдив и от пъстрата маха ,където живеят българи,турци,цигани, евреи и арменци. За една несъстояла се любов…
Режисьор:
Иван Ничев
Сценарий:
Анжел Вагенщайн
Оператор:
Георги Николов
Музика:
Стефан Димитров
С участието на:
Стефан Данаилов,Катерина Дидаскало, Васил Михайлов,Татяна Лолова,Георги Калоянчев, Георги Русев,Никола Карабов, Атина Папас, Йоргос Цициполос, Васил Василев Зуека

ИВАН И АЛЕКСАНДРА
България, 1989, 80 мин.
Годината е 1952. Времето на Сталински ентусиазъм, мълчание и страх. Но като всяко друго време и на веселие, свирене на китари и танци. Детство,приятелство и детски влюбвания и мечти.10 годишният Иван е популярен актьор в радио-театъра, но иска да е истински герой, най-вече в очите на Александра, в която е влюбен.
Режисьор: Иван Ничев
Сценарий: Иван Ничев
Оператор: Георги Николов
Музика: Георги Николов
С участието на:
Климент Чорбаджиев, Филип Трифонов, Мария Статулова, Моника Будинова,Калин Арсов,Христо Гърбов

ЦАРСКА ПИЕСА
България, 1980
Гротескна комедия, осветяваща битието и бушуващите емоции на актьорите от провинцална театрална трупа. Актьорът неудачник, и рогоносец в изпълнение на Тодор Колев ще претърпи катарзис и ще започне своя малък бунт против лицемерието и лъжата, който ще завърши трагикомично. Социалистическата цензура изразва 25 минути от готовия филм.
Социалистическата цензура изрязва 25 минути от готовия филм.
Режисьор:
Иван Ничев
Сценарий:
Владо Даверов
Оператор:
Цветан Чобански
Музика:
Божидар Петков
С участието на:
Тодoр Колев, Доротея Тончева, Коста Цонев

ЗВЕЗДИ В КОСИТЕ, СЪЛЗИ В ОЧИТЕ
България, 1977,
Люшкани между вечния недоимък и униженията, потънали в дългове жреците на Мелпомена, бродят по калните пътища с жалкия си реквизит, за да разнасят с възрожденска всеотдайност и любов светлика на българския театър. Звучи словото на Шекспир,Горки, Ибсен и Хауптман…
Режисьор:
Иван Ничев
Сценарий:
Анжел Вагенщайн
Оператор:
Цветан Чобански
С участието на:
Катя Паскалева, Петър Слабаков, Татяна Лолова, Николай Бинев, Леда Тасева

Сърце човешко
България, 1972г.
„Сърце човешко“ е български игрален филм (драма) от 1972 година на режисьора Иван Ничев, по сценарий на Павел Вежинов. Оператор е Атанас Тасев. Музиката във филма е композирана от Кирил Цибулка.

ivannichevfilms.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук